Így készül a pufi belga gofri: a liége-i változat finom vajas

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az első gofriélményem a Palatinus strandhoz kötődik: ott ettem csokipudingos vagy baracklekváros, tejszínhabos, téglalap alakú gofrit. Egy jó pár éve gofrisütőm is van, úgyhogy a gofriélményt már otthon is tudom reprodukálni. 

De most nem általánosságban a gofriról szeretnék írni, gofrirecept rengeteg van, hanem a belga gofriról. Amikor először jártam Brüsszelben, lenyűgözött a város, a nyüzsgés, a rengeteg kiülős hely. Ott ittam először gyümölcsös sört, miután megpróbáltam egy napba belesűríteni a nevezetességek megtekintését. 

Többféleképpen készül a belga gofri

A gofri - a sörön és a csokoládén túl - az egyik legjellegzetesebb belga specialitás, bár eredeti belga gofri nem létezik. Ott is többféleképpen készítik, ezek közül a legismertebb a brüsszeli és a liége-i. Az előbbi változat vékonyabb és könnyebb, téglalap alakú és sütőporral készül, a liége-i kelt tésztából van, szabálytalan alakkal. 

Sósan vagy édesen

Gofrit egyébként már az ókorban is készítettek, két forró vaslap között sütötték az ostyákat, a mostani bordázott formát pedig egy kézműves ötlete ihlette, ami egy méhkaptárt mintáz. Azóta elterjedt a világban, így Amerikában is, ahol sósan, reggelire eszik, szalonnával és juharsziruppal, és biztosan néznek nagyokat, amikor megkínáljuk őket a mi baracklekváros változatunkkal. 

A liege-i változat receptje titkos, de azért reprodukálható, a lényeg, hogy élesztő mindenképpen kell a tésztájába. 

Belga gofri

belga gofri recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2.5 deciliter tej (langyos)
  • 15 gramm élesztő (friss)
  • 20 dekagramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 8 dekagramm vaj
  • 2.5 evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele a tejbe, tegyük hozzá a cukrot, majd futtassuk fel.

A lisztet szórjuk bele egy tálba, tegyük hozzá a vajat, a tojásokat, a sót, a fahéjat, majd öntsük bele az élesztős tejet, és keverjük simára.

Tegyük langyos helyre, fedjük le, és 40 percig hagyjuk kelni.

Melegítsük elő a gofrisütőt.

A tésztából formázzunk kis golyókat, tegyük a gofrisütőbe, és süssük pirosra.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük