Fűszeres birsalmakompót: tele van vitaminnal és az emésztésnek is jót tesz

birsalma
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A késő ősz egyik izgalmas gyümölcse a birsalma, amelyről a gyerekkorunk jut eszünkbe, nekem legalábbis biztosan.

Ha az almakompót gyógyító hatású, akkor a birsalmakompótot még inkább ajánlom: magas C-vitamintartalma segít az immunerősítésben, az őszi megfázásos időszakban szabaddá teszi a légutakat. A birsalmában még az almánál is több a vitamin, ráadásul pektintartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással van.

Minél érettebb, annál finomabb

A birsalma húsa nagyon kemény, így - az almával ellentétben - nyersen ne fogyasszuk. Az érett birsalma színe sárga, kicsit puhább, mint a zöldesek, sőt, ha megcsípi a dér, még ízletesebb. Minél tovább hagyjuk érni, annál kevesebb dolgunk lesz vele, mert a héján található kis piheszőrők is ledörzsölődnek róla. Ennek ellenére az éretlen birsalmát sem kell kidobni, remek lakásillatosító válhat belőle. 

A birsalma tehát feldolgozásra vár, ne tároljuk sokáig. A nagymamám mindig birsalmasajtot csinált belőle, emlékszem, ahogy sorakoztak a kis téglatestek a polcon. Ahogy az almából, a birsalmából is finom kompót készíthető, amely magában, de például vadhúsok mellé köretnek is tökéletes választás.

Birsalmakompót

birsalma recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm birsalma
  • 200 gramm cukor
  • 1 darab citrom leve
  • 0.5 darab citrom héja
  • 6 darab szegfűszeg
  • 3 darab fahéj (rúd)
  • 0.6 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

Ha szükséges, a birsalma héján lévő kis piheszőröket dörzsöljük vagy mossuk le. Egy éles késsel negyedeljük, vágjuk ki a magházát. A vizet öntsük bele egy lábasba (ebben főzzük meg majd a kompótot), facsarjuk bele a citrom levét, majd ebbe tegyük a birsalmadarabokat. Így nem fognak megbarnulni. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük jól össze. 

Tegyük a fűszereket egy másik, kisebb lábasba, majd öntsünk rá egy kevés vizet. Forraljuk néhány percig, hogy a fűszerek ízei is kioldódjanak. Szűrjük le, majd öntsük a leszűrt fűszeres vizet a birsalmákra, annyit, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük