Így készíts borhabot percek alatt: tökéletes kísérő aranygaluska mellé

borhab
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A borhab nem más, mint az olaszok egyik kedvenc desszertje, a zabaglione. Ez a hab valójában egy desszertkrém, amelynek az állaga a kulcs a varázslathoz.

Ez a desszert amekkora odafigyelést igényel, olyannyira egyszerű alapanyagokból áll össze. Mindössze tojás, cukor és pár deciliter ízletesebb édes fehérbor, például muskotályos kell csak hozzá, amit gőz fölött habosítunk egészen addig, amíg nem kapunk egy lágy és szellős, szinte pillekönnyű habot belőle. 

Az alaprecept édes fehérborral készül, ami lehet akár egy desszertbor is. Természetesen a kísérletező kedvűek kipróbálhatják pezsgővel, rummal vagy akár likőrökkel is bor helyett, amelyek ünnepekkor kifejezetten jól festenek a megterített asztalon.

Borhab

borhab

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2.5 dl sárgamuskotály-bor
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 kis darab fahéj
  • 0.5 db biocitrom héja
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő két lábost. Az egyik egy közepes legyen, ugyanis vízgőz fölött kell majd dolgozni, míg a másik lehet egy kisebb is, utóbbi a borhoz lesz.

A muskotályos bort tegyük fel a kisebbikben főni, és tegyük bele a fűszereket: szegfűszeg, fahéj, citromhéj. Nem kell bugyogósra forralni, éppen csak picit gyöngyözzön. 10 percig főzzük, utána vegyük le a tűztől, szűrjük le és várjuk meg, amíg kihűl.

Ezután a tojások sárgáit tegyük egy hőálló tálba, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és kézi habverővel kezdjük el keverni, amíg szép sima nem lesz. 

A krémes keveréket tállal együtt helyezzük vízgőz fölé, de ügyeljünk rá, hogy a víz ne bugyogjon, hanem csak gyöngyözzön. Folyamatosan kevergessük a cukros, tojásos krémet, majd adjuk hozzá a már kihűlt és leszűrt, fűszeres, muskotályos bort.

Ezután, továbbra is folytonosan keverve, kb. 5 perc elteltével, hogyha jól dolgoztunk, akkor az egész egy szép habbá válik.

Ha létrejött ez az álomhab, akkor levesszük a hőálló edényt a gőzről és hideg vízbe állítjuk, de továbbra is folyamatosan keverjük, amíg ki nem hűl. Hogyha így csináljuk, megőrizhetjük a krém habos állagát, és nem fog összeesni vagy összeállni.

Amikor a krém kihűlt, kínáljuk frissen kisült aranygaluska mellé, vagy töltsük poharakba, és kínáljunk mellé babapiskótát.

Az aranygaluskának egy egészen új értelmet ad majd a vaníliasodóval megszokott kombináció után, illetve egyszerű pohárkrémként is zseniális.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük