Borsófőzelék úgy, ahogy a mama is készítette - Krémes habarással lesz az igazi

borsofozelekcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hazai konyha tartalmas főzelékeit egyszerűen imádjuk. Magában, fasírttal, pörkölttel, esetleg frissen sütött tükörtojással, virslivel vagy rántott hússal megkoronázva.

Azt mondják, gyermekkorunkban kialakul az ízlésünk, hogy mit szeretünk vagy kerülünk el jó messzire. Lehet benne valami, legalábbis, ha magamból indulok ki. Roppant finnyás gyerek voltam, egyenesen idegesítő, egyáltalán nem voltam nyitott a kulináris ízélményekre, pedig bőven jutott belőle. A szüleim otthonosan mozognak a konyhában, apum, ha arról van szó, elhozza Ázsiát az otthonunkba, nem is beszélve az anyai nagymamámról, aki legendásan jól főzött, a mai napig szokták emlegetni, hogy még a legegyszerűbb ételből is maradandó, ízes menüt varázsolt.

Gyerekkoromban volt egy hagyományunk, a mamám minden pénteken ovi és iskola után elvitt engem és a testvéremet Pest egyik cukrászdájába vagy éttermébe, fontos volt neki, hogy minél fiatalabban megismerjük a vendéglők hangulatát, ízvilágát.  A testvéremmel ezeken a pénteki napokon mégis mindig azt vártuk a legjobban, hogy a mama által készített vacsorát ehessük, mindegy volt ugyanis, milyen menő helyre vitt minket, egyik séf főztje se vehette fel a versenyt a házias ízekkel. A legegyszerűbb borsófőzeléke is maga volt a csoda, mellé bélszínrolót vagy sült virslit tálalt, mi imádtuk ezt az egyszerű ételt, amit néha, ha nosztalgiázni van kedvünk, elkészítek magunknak vacsorára. Krémes, csomómentes, egyszerűen tökéletes.

Mivel főzelékről van szó, én habarni szoktam, méghozzá tartalmasan, van benne liszt, tej és tejföl is. A lisztből 2 evőkanállal teszek, de van olyan ismerősöm, aki ezt az adagot megemeli, mondván, nem levest akar enni. Talán meglepő, de alapos keveréssel készítve nem lesz csomós a főzelék. Mindenki döntse el saját ízlésének, szabályainak megfelelően, mennyi lisztet érez szükségesnek a főzelék megalkotásához.

Borsófőzelék

borsofozelekct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 üveg borsó (450 grammos)
  • 1 liter tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 150 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Az üveges borsot mossuk át, utána mehet a fazékba annyi vízzel együtt, amennyi ellepi. Közepes lángon sóval, borssal forrásig főzzük, utána a tej felével öntsük fel, keverjük össze és rottyanásig hagyjuk főni. Ezután a kis doboz tejfölt is keverjük el a főzelékben. 2-3 perc után a habarást is a készülő ételhez adjuk, folyamatosan keverve rottyanásig a tűzhelyen hagyjuk, ez körülbelül 1-3 perc.

Habarás:

A 2-3 evőkanál lisztet annyi tejjel öntjük fel, amennyi ahhoz szükséges, hogy lágy, csomómentes palacsintatészta-állagú masszát kapjunk belőle. Habarásnál a tej mennyiségét mindig a liszt mennyisége szabja meg. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük