Így készül a legfinomabb brassói: a hús szalonnával pirul

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bőséges egytálétel a magyar konyha egyik nagy kedvence, melyet sertéshús helyett szárnyasból is elkészíthetsz.

Hazánkban nehezen találni olyan embert, aki ne szeretné a brassóit. Egyszerűen készül a fejedelmi fogás, melyet több változatban is kipróbálhatsz. A leggyakrabban szalonna roppan az egytálételben, de ismertek olyan változatok, melyek borsóval dúsítva készülnek.

A fűszerekkel is érdemes játszani, akkor a legfinomabb, ha jó fokhagymás, de majoránnával is fokozhatod az ízélményt. Az elkészült étel mellé kínálj savanyúságot vagy valamilyen salátát.

Brassói szalonnával

bct

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 80 dkg sertéslapocka vagy sertéscomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 dl víz
  • 80 dkg krumpli
  • olaj szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kockázzuk fel, saját zsírján süssük pirosra, majd szedjük tányérra.

A hagymát vágjuk finomra, majd dobjuk a szalonna kisült zsírjára és dinszteljük üvegesre.

A közepes kockákra vágott húst dobjuk a hagymára, süssük fehéredésig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a vizet.

A ragut addig főzzük alacsony lángon, míg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet). A főzési idő utolsó 10-15 percében a szalonnát is forgassuk az ételhez.

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, bő, forró olajban süssük aranybarnára.

A kisült krumplit a raguval forgassuk egybe. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük