
Így készül a legfinomabb brassói: a hús szalonnával pirul

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Üde, krémes tavaszi rizottó: roppanós spárga és citrom dobja fel

8 szuper, változatos recept főtt tojással: a salátától a fasírtig

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat
A bőséges egytálétel a magyar konyha egyik nagy kedvence, melyet sertéshús helyett szárnyasból is elkészíthetsz.
Hazánkban nehezen találni olyan embert, aki ne szeretné a brassóit. Egyszerűen készül a fejedelmi fogás, melyet több változatban is kipróbálhatsz. A leggyakrabban szalonna roppan az egytálételben, de ismertek olyan változatok, melyek borsóval dúsítva készülnek.
A fűszerekkel is érdemes játszani, akkor a legfinomabb, ha jó fokhagymás, de majoránnával is fokozhatod az ízélményt. Az elkészült étel mellé kínálj savanyúságot vagy valamilyen salátát.
Brassói szalonnával

Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 80 dkg sertéslapocka vagy sertéscomb
- 4 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 dl víz
- 80 dkg krumpli
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel, saját zsírján süssük pirosra, majd szedjük tányérra.
A hagymát vágjuk finomra, majd dobjuk a szalonna kisült zsírjára és dinszteljük üvegesre.
A közepes kockákra vágott húst dobjuk a hagymára, süssük fehéredésig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a vizet.
A ragut addig főzzük alacsony lángon, míg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben pótoljuk a vizet). A főzési idő utolsó 10-15 percében a szalonnát is forgassuk az ételhez.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, bő, forró olajban süssük aranybarnára.
A kisült krumplit a raguval forgassuk egybe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors