Ponty, ahogy még sosem készítetted: ropogós bundában, különleges szósszal

buffalo ponty cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a rántott ponty nem az, amit megszoktál, mert extrán ropogós a bundája, és készül hozzá egy izgalmas, fűszeres szósz is.

A rántott ponty viszonylag hagyományos étel, különösen karácsonykor, de ebben a receptben minden másképp történik, mint ahogyan eddig megszokhattad. Egyrészt már maga a panír is fűszeres, nagyon ropogós, másrészt készül a ponty mellé két nagyon különleges mártás is – egy csípős, édes, chilis és egy majonézes, fokhagymás, kapros. 

A hal mellé a köret is különleges lesz, mert balzsamecetben sült sárgarépát és angol zellert érdemes kínálni hozzá.

Buffalo-ponty

buffalo ponty ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

A Buffalo-szószhoz:

  • 30 gramm vaj
  • 300 gramm édes chiliszósz
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál almaecet

A pontyhoz:

  • 500 gramm pontyfilé
  • 200 milliliter író
  • 2 darab tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • olaj a sütéshez

A sült zöldségekhez:

  • 4 darab sárgarépa
  • 1 darab angol zeller
  • 4 evőkanál balzsamecet

A Ranch-szószhoz:

  • 200 gramm majonéz
  • 200 gramm író
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 gramm friss kapor
  • 15 gramm friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a Buffalo-szószt: egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, ebbe öntsük bele a chiliszószt, az ecetet és a fűszereket, majd jól keverjük el.

Következik a Ranch-szósz: ha nincs írónk, 200 milliliter tejbe facsarjunk bele egy evőkanálnyi citromlevet, és 15 percig hagyjuk állni.

Ha elkészült, keverjük össze a majonézzel, az átnyomott fokhagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd sózzuk-borsozzuk.

A sült zöldségekhez a zellert és a répát vágjuk vékony szeletekre, forgassuk át a balzsamecettel, majd 175 fokon, légkeverésen 15-20 percig süssük.

A pontyfilét irdaljuk be, azaz a húsos oldalát ⅔-ig vagdossuk be pár mm eltéréssel egy éles késsel, hogy a bennmaradó szálkákat megroppantsuk. Ha ez kész, nagyobb kockákra vágjuk fel.

Az írót keverjük össze a tojással. A lisztet keverjük össze a füstölt pirospaprikával, majd liszt-tojás-liszt sorrendben „panírozzuk be” a halakat.

160 fokos olajban 4-6 perc alatt, vagy amíg aranybarna nem lesz, süssük készre a pontyfalatokat. 

Az írós bundában sült pontyokra csorgassunk Buffalo-szószt, mellé pedig a megsült zöldségeket tálaljuk a Ranch-szósszal .

Ha épp nem amerikai, hanem angol módon készítenéd el a pontyot, készíts belőle fish and chipset!

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük