![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ponty, ahogy még sosem készítetted: ropogós bundában, különleges szósszal
![buffalo ponty cover](https://kep.index.hu/1/0/3008/30088/300880/30088069_2309937_546f23e97a118c78c95add506e4519dd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez a rántott ponty nem az, amit megszoktál, mert extrán ropogós a bundája, és készül hozzá egy izgalmas, fűszeres szósz is.
A rántott ponty viszonylag hagyományos étel, különösen karácsonykor, de ebben a receptben minden másképp történik, mint ahogyan eddig megszokhattad. Egyrészt már maga a panír is fűszeres, nagyon ropogós, másrészt készül a ponty mellé két nagyon különleges mártás is – egy csípős, édes, chilis és egy majonézes, fokhagymás, kapros.
A hal mellé a köret is különleges lesz, mert balzsamecetben sült sárgarépát és angol zellert érdemes kínálni hozzá.
Buffalo-ponty
![buffalo ponty ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/3008/30088/300880/30088081_034302dbe9ec4ff42bcad905de5d298f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A Buffalo-szószhoz:
- 30 gramm vaj
- 300 gramm édes chiliszósz
- 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál almaecet
A pontyhoz:
- 500 gramm pontyfilé
- 200 milliliter író
- 2 darab tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál füstölt paprika
- olaj a sütéshez
A sült zöldségekhez:
- 4 darab sárgarépa
- 1 darab angol zeller
- 4 evőkanál balzsamecet
A Ranch-szószhoz:
- 200 gramm majonéz
- 200 gramm író
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 gramm friss kapor
- 15 gramm friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Először készítsük el a Buffalo-szószt: egy kisebb lábosban olvasszuk fel a vajat, ebbe öntsük bele a chiliszószt, az ecetet és a fűszereket, majd jól keverjük el.
Következik a Ranch-szósz: ha nincs írónk, 200 milliliter tejbe facsarjunk bele egy evőkanálnyi citromlevet, és 15 percig hagyjuk állni.
Ha elkészült, keverjük össze a majonézzel, az átnyomott fokhagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd sózzuk-borsozzuk.
A sült zöldségekhez a zellert és a répát vágjuk vékony szeletekre, forgassuk át a balzsamecettel, majd 175 fokon, légkeverésen 15-20 percig süssük.
A pontyfilét irdaljuk be, azaz a húsos oldalát ⅔-ig vagdossuk be pár mm eltéréssel egy éles késsel, hogy a bennmaradó szálkákat megroppantsuk. Ha ez kész, nagyobb kockákra vágjuk fel.
Az írót keverjük össze a tojással. A lisztet keverjük össze a füstölt pirospaprikával, majd liszt-tojás-liszt sorrendben „panírozzuk be” a halakat.
160 fokos olajban 4-6 perc alatt, vagy amíg aranybarna nem lesz, süssük készre a pontyfalatokat.
Az írós bundában sült pontyokra csorgassunk Buffalo-szószt, mellé pedig a megsült zöldségeket tálaljuk a Ranch-szósszal .
Ha épp nem amerikai, hanem angol módon készítenéd el a pontyot, készíts belőle fish and chipset!
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!