![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A világ legfinomabb bundás zsemléje - Eperlekvárral töltött pofézli
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kevés étel van, amit azért akarunk elkészíteni, mert mókás neve van. A lekváros pofézli azonban minden kétséget kizáróan ilyen.
Nem tudom, ki hogyan áll a gasztronyelvészethez, már ha egyáltalán létezik ez a tudományág - ha nem, akkor most ünnepélyesen létrehozom -, én mindenesetre módfelett kedvelem az ilyesmit. A fura, jól csengő elnevezések iránti rajongásom gyökerei egyértelműen azokba az időkbe nyúlnak vissza, mikor még nyelvszakos egyetemistaként tengettem napjaimat. Bár végül nem lettem nyelvész, az affinitásom megmaradt.
Ha hangzatos a neve, nem lehet kihagyni
Így eshetett meg, hogy néhány nappal ezelőtt az ősrégi főzőkönyvet lapozgatva megakadt a szemem a lekváros pofézli receptjén. El sem olvastam az utasításokat, csak felvéstem a noteszembe, hogy lekváros pofézli, fedjen bármit is a hangzatos nevecske, én elkészítem.
Mikor aztán eljött az idő, tüzetesebben megvizsgáltam a receptúrát. Nagyot nevettem, mert a lekváros pofézli bizony nem más, mint egy lekvárral töltött, nagy műgonddal elkészített bundás zsemle vagy kifli. Én zsemlepárti vagyok, úgyhogy nálam abból született pofézli. De mindenki készítse a szívének kedvesebb pékáruval a békebeli lekváros-bundást.
Lekváros pofézli
![pofezli.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101761_0fdcc414ea82d5cd001a934de81c4dc4_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab zsemle
- 2 evőkanál eperlekvár
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 1 marék zsemlemorzsa
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!