Ellenállhatatlan chilis, szezámmagos csirkefalatok: egyszerűen készül a finomság
Az aranybarnára sült csirkemellfalatok intenzív ízű mázzal egybeforgatva kerülnek a tányérra. Egyszerű, mégis nagyszerű fogás.
A cékláról kevesen tudják, de a téli hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrása. Ez egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely a répafélék családjába tartozik, és jellegzetesen bíborvörös színben pompázik. Magas a kálium-, kalcium-, vas-, nátrium-, kén-, foszfor- és folsavtartalma, és tele van A-, B- és C-vitaminnal. Amellett, hogy az orvostudomány vérképzőként ismeri, májvédő és májtisztító hatással is bír, ráadásul erősíti az immunrendszert is.
Ezt a gyökérzöldséget eheted nyersen, sülve és főve is, emellett rendkívül finom céklalekvárt is főzhetsz belőle, amit különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel is ízesíthetsz. Ezúttal egy szegfűszeggel, narancslével és vöröshagymával készülő variációt mutatunk.
A céklákat hámozzuk meg, majd egy közepes tálba reszeljük bele.
A vöröshagymát szintén reszeljük le.
Ezután egy közepes serpenyőbe tegyük bele a cékla és a dzsemfix kivételével az összes többi hozzávalót, és lassú tűzön, fedő nélkül kezdjük el főzni.
Ha a lé fele már elfőtt, adjuk hozzá a reszelt céklát. Továbbra is fedő nélkül főzzük egészen addig, amíg majdnem az összes lé elfogy.
Ízlés szerint adjunk hozzá dzsemfixet is, avagy pektint, ki mit szeretne.
Ezután távolítsuk el belőle a fahéjrudakat, majd porciózzuk ki steril dunsztos üvegekbe.
A céklalekvár ilyen formában a hideg téli napokon is ínycsiklandozó feltétként szolgálhat majd a kalácsra, kenyérre vagy akár húsok mellé is.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu