Mutatós céklaburger percek alatt: így készül a szaftos zöldségpogácsa

Ceklaburger-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cékla nemcsak finom, de látványos alapanyaga is lehet a húsmentes hamburgereknek: a zöldségpogácsa gyorsan készül, és sokféleképpen variálható.

A húsmentes hamburgerek fénykorukat élik, hiszen egyre nagyobb az igény a növényi alapanyagokból készülő harapnivalóra. A húst könnyű különféle hüvelyesekből vagy zöldségekből készülő pogácsára cserélni, hiszen a megfelelő fűszerezéssel ugyanolyan ízletes hamburgerek születhetnek.

Ebben a változatban a cékla a főszereplő, amely izgalmas színével és kissé földes, natúr ízével remekül feldobja a vele készülő burgert. A cékla mellé bab, dió és sok fűszer is kerül, az egészet pedig kevés olajon kell készre sütni. A végeredmény egy kívül roppanós, belül szaftos pogácsa, amely bármilyen buciban megállja a helyét.

Szaftos céklaburger

Ceklaburger

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 3 ek olaj
  • 1 fej lila hagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 kisebb cékla lereszelve (kb. 250 g)
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 50 g dió vagy más olajos mag
  • 1 db konzerves vörösbab (kb. 250 g)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel 1 evőkanál olajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a köményt, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a szójaszószt, és további 1 percig pirítsuk. Keverjük hozzá a céklát, sót és borsot, és 3 perc alatt pároljuk közepesen puhára (de ne lágyra!). Pár percre tegyük félre hűlni.

Közben egy aprítógépben dolgozzuk szemcsésre a diót és a zabpelyhet, adjuk hozzá a leszűrt babot és a céklás keveréket, és néhány másodperc alatt dolgozzuk össze. (Ne legyen pürés állagú, akkor jó, ha kissé darabos a massza.) Ha a keverék nagyon nedves lenne, keverjünk bele kevés zabpelyhet.

Osszuk szét négy egyenlő részre, és formázzunk belőlük szabályos pogácsákat. Hevísük fel a maradék olajat egy tapadásmentes serpenyőben, helyezzük bele a pogácsákat, és közepes hőfokon mindkét oldalukat süssük 5-6 percig. Óvatosan fordítsuk meg őket, mert nagyon érzékenyek.

Tegyük őket friss hamburgerbuciba, kombináljuk salátával, paradicsommal, savanyú uborkával, hagymakarikákkal és tetszőleges szószokkal (ezzel a házi ketchuppal és zöldfűszeres szósszal is isteni).

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük