Céklával festett palacsinta fehérboros-gombás raguval: látványos és isteni finom
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül
Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Ami a céklát olyan csodaszép rózsaszínre festi, az pinkre változtatja itt a palacsintatésztát: ezt mindenképp ki kell próbálni!
Palacsintát nem csak édesen, sósan is lehet készíteni - nem csak a tálaláson dob nagyot, nem csupán egyszerű látványelem, de egy különleges köret is, ami becsomagolja a főételt. Itt azonban nemcsak az a különleges, hogy egy csirkés, fehérboros, gombás ragu kerül a palacsintába, hanem maga a palacsinta is.
A puhára főtt céklát ugyanis pürésítjük, és a máskülönben megszokott módon bekevert tésztához adjuk. Nem csak mesés rózsaszín árnyalatot ad az így kisütött palacsintáknak, de édes, markáns ízéből is bőven átenged. Így nem csak ránézni lenyűgöző erre az ételre, megenni is valódi élmény lesz.
Céklás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
A céklás palacsintához
- 200 gramm finomliszt
- 300 milliliter tej
- 2 darab tojás
- 2 darab cékla
- 1 teáskanál só
- 300 milliliter szóda
- 2 evőkanál olaj
A raguhoz
- 250 gramm csiperke gomba
- 500 gramm csirkemell
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 deciliter tejszín
- 100 milliliter fehérbor
- 2 evőkanál parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük, majd késes aprító segítségével pürésítjük. A palacsintatésztához összekeverjük a lisztet, a tejet, a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a szódát és végül az olajat. Folyamatos keverés közben belekanalazzuk a pürésített céklát. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat, ha kész, félretesszük.
Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a gombákat, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk a darabokra vágott csirkemellet, majd azt is kiszedjük. Vajat olvasztunk, rádobjuk a fokhagymát, és óvatosan, nehogy megégjen, megpirítjuk.
Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, felöntjük a tejszínnel, a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is belereszelünk. Visszapakoljuk a serpenyőbe a gombát és a csirkét, és összeforraljuk. A palacsintákat megtöltjük: egyesével kiterítjük egy tányérra, a felére ráhalmozzuk a tejszínes, csirkés, gombás ragut, és ráhajtjuk a másik felét, majd megszórjuk friss petrezselyemmel.
Gondoltad volna, hogy a palacsintát is ki lehet rántani? Itt találsz hozzá receptet.
Fotók: Street Kitchen