Céklával festett palacsinta fehérboros-gombás raguval: látványos és isteni finom

cākl†s palacsinta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ami a céklát olyan csodaszép rózsaszínre festi, az pinkre változtatja itt a palacsintatésztát: ezt mindenképp ki kell próbálni!

Palacsintát nem csak édesen, sósan is lehet készíteni - nem csak a tálaláson dob nagyot, nem csupán egyszerű látványelem, de egy különleges köret is, ami becsomagolja a főételt. Itt azonban nemcsak az a különleges, hogy egy csirkés, fehérboros, gombás ragu kerül a palacsintába, hanem maga a palacsinta is. 

A puhára főtt céklát ugyanis pürésítjük, és a máskülönben megszokott módon bekevert tésztához adjuk. Nem csak mesés rózsaszín árnyalatot ad az így kisütött palacsintáknak, de édes, markáns ízéből is bőven átenged. Így nem csak ránézni lenyűgöző erre az ételre, megenni is valódi élmény lesz.

Céklás palacsinta

cākl†s palacsinta ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

A céklás palacsintához

  • 200 gramm finomliszt
  • 300 milliliter tej
  • 2 darab tojás
  • 2 darab cékla
  • 1 teáskanál
  • 300 milliliter szóda
  • 2 evőkanál olaj

A raguhoz

  • 250 gramm csiperke gomba
  • 500 gramm csirkemell
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 deciliter tejszín
  • 100 milliliter fehérbor
  • 2 evőkanál parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A céklát puhára főzzük, majd késes aprító segítségével pürésítjük. A palacsintatésztához összekeverjük a lisztet, a tejet, a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a szódát és végül az olajat. Folyamatos keverés közben belekanalazzuk a pürésített céklát. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat, ha kész, félretesszük.

Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a gombákat, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk a darabokra vágott csirkemellet, majd azt is kiszedjük. Vajat olvasztunk, rádobjuk a fokhagymát, és óvatosan, nehogy megégjen, megpirítjuk.

Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, felöntjük a tejszínnel, a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is belereszelünk. Visszapakoljuk a serpenyőbe a gombát és a csirkét, és összeforraljuk. A palacsintákat megtöltjük: egyesével kiterítjük egy tányérra, a felére ráhalmozzuk a tejszínes, csirkés, gombás ragut, és ráhajtjuk a másik felét, majd megszórjuk friss petrezselyemmel.

Gondoltad volna, hogy a palacsintát is ki lehet rántani? Itt találsz hozzá receptet.

Fotók: Street Kitchen

Ezt is szeretjük