![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha kakaós-vaníliás kifli: régi családi recept alapján
![kkcover](https://kep.index.hu/1/0/4197/41973/419730/41973030_3203942_5c542a79668cf1a5b21f73262a7ebe2f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A testes, édes kifli tökéletes napindító, melyet uzsonnára is elcsomagolhatsz, egy pohár tej mellé tökéletes harapnivaló.
Szeretem az egyszerű, mégis látványos és finom süteményeket, ilyen kedvenceim a zebrapiskóta és a tekert kalács. A két színben csábító finomságok közé egy harmadik édesség is bekerült, a cifra kifli.
A puha kifli receptjére a mamám megkopott receptes füzetében bukkantam rá. Néhány apró változtatást eszközölve készítettem el a saját verziómat, jelentem, sikerrel. A kifli tésztája elképesztően bársonyos, ez a textúra napokig megmarad, persze csak akkor, ha letakarva tárolod. Egyszerű recept, akár még kezdők is elkészíthetik. Ha pedig különlegesebbé tennéd, akkor a kakaós tésztára érdemes durvára vágott csokidarabokat szórni, vagy az egyik tésztacipóba dolgozz rumba mártott mazsolát.
Cifra kifli
![kkct](https://kep.index.hu/1/0/4197/41973/419730/41973094_d8d8ac5f57c0ea65bfa8b0fbb7a9f68a_wm.jpg)
Hozzávalók 16 darabhoz
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1.5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag porélesztő
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaó
- 2 kanál víz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval és 2 evőkanál cukorral.
A langyos tejbe keverjünk 1 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot és az élesztőt, utána tegyük félre 5-8 percre, míg felfut.
A felfutott élesztőt az olvasztott vajjal együtt adjuk a liszthez és gyúrjunk rugalmas tésztát az alapanyagokból.
A maradék cukrot a vízzel (1 kanállal több is lehet) és kakaóval keverjük ki.
A begyúrt tésztát osszuk két cipóra, az egyikbe dolgozzuk bele a kakaós masszát.
A tésztacipókat kelesszük lefedve 1 óra alatt a duplájára.
A megkelt tészták közül először a fehéret fektessük enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki kerekre, majd helyezzük rá a kakaós tésztát, és nyújtsuk ki rajta.
A tésztát vágjuk háromszögekre, és formázzunk belőle kifliket.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!