Puha kakaós-vaníliás kifli: régi családi recept alapján

kkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A testes, édes kifli tökéletes napindító, melyet uzsonnára is elcsomagolhatsz, egy pohár tej mellé tökéletes harapnivaló.

Szeretem az egyszerű, mégis látványos és finom süteményeket, ilyen kedvenceim a zebrapiskóta és a tekert kalács. A két színben csábító finomságok közé egy harmadik édesség is bekerült, a cifra kifli.

A puha kifli receptjére a mamám megkopott receptes füzetében bukkantam rá. Néhány apró változtatást eszközölve készítettem el a saját verziómat, jelentem, sikerrel. A kifli tésztája elképesztően bársonyos, ez a textúra napokig megmarad, persze csak akkor, ha letakarva tárolod. Egyszerű recept, akár még kezdők is elkészíthetik. Ha pedig különlegesebbé tennéd, akkor a kakaós tésztára érdemes durvára vágott csokidarabokat szórni, vagy az egyik tésztacipóba dolgozz rumba mártott mazsolát.

Cifra kifli

kkct

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál cukor
  • 1.5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 kanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval és 2 evőkanál cukorral.

A langyos tejbe keverjünk 1 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot és az élesztőt, utána tegyük félre 5-8 percre, míg felfut.

A felfutott élesztőt az olvasztott vajjal együtt adjuk a liszthez és gyúrjunk rugalmas tésztát az alapanyagokból.

A maradék cukrot a vízzel (1 kanállal több is lehet) és kakaóval keverjük ki.

A begyúrt tésztát osszuk két cipóra, az egyikbe dolgozzuk bele a kakaós masszát.

A tésztacipókat kelesszük lefedve 1 óra alatt a duplájára.

A megkelt tészták közül először a fehéret fektessük enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki kerekre, majd helyezzük rá a kakaós tésztát, és nyújtsuk ki rajta.

A tésztát vágjuk háromszögekre, és formázzunk belőle kifliket.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük