Puha kakaós-vaníliás kifli: régi családi recept alapján
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A testes, édes kifli tökéletes napindító, melyet uzsonnára is elcsomagolhatsz, egy pohár tej mellé tökéletes harapnivaló.
Szeretem az egyszerű, mégis látványos és finom süteményeket, ilyen kedvenceim a zebrapiskóta és a tekert kalács. A két színben csábító finomságok közé egy harmadik édesség is bekerült, a cifra kifli.
A puha kifli receptjére a mamám megkopott receptes füzetében bukkantam rá. Néhány apró változtatást eszközölve készítettem el a saját verziómat, jelentem, sikerrel. A kifli tésztája elképesztően bársonyos, ez a textúra napokig megmarad, persze csak akkor, ha letakarva tárolod. Egyszerű recept, akár még kezdők is elkészíthetik. Ha pedig különlegesebbé tennéd, akkor a kakaós tésztára érdemes durvára vágott csokidarabokat szórni, vagy az egyik tésztacipóba dolgozz rumba mártott mazsolát.
Cifra kifli
Hozzávalók 16 darabhoz
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1.5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag porélesztő
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaó
- 2 kanál víz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval és 2 evőkanál cukorral.
A langyos tejbe keverjünk 1 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot és az élesztőt, utána tegyük félre 5-8 percre, míg felfut.
A felfutott élesztőt az olvasztott vajjal együtt adjuk a liszthez és gyúrjunk rugalmas tésztát az alapanyagokból.
A maradék cukrot a vízzel (1 kanállal több is lehet) és kakaóval keverjük ki.
A begyúrt tésztát osszuk két cipóra, az egyikbe dolgozzuk bele a kakaós masszát.
A tésztacipókat kelesszük lefedve 1 óra alatt a duplájára.
A megkelt tészták közül először a fehéret fektessük enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki kerekre, majd helyezzük rá a kakaós tésztát, és nyújtsuk ki rajta.
A tésztát vágjuk háromszögekre, és formázzunk belőle kifliket.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors