![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fanyar citromlekvár három hozzávalóból – Péksütire és süteményekbe töltve is tökéletes
![citromlekvár cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3968/39681/396815/39681557_3027653_601b208d843058ed71be299dca583023_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lekvárfőzés szezonjának sosincs vége, a kicsit savanykásabb déligyümölcsökből is isteni dzsemeket tehetsz el.
A narancs mintájára citromból is készíthetsz lekvárt, de mindenképp biogyümölccsel dolgozz, mert a héjára is szükség van. A cukormennyiséget alakíthatod ízlésed szerint, a lekvárt pedig hagyhatod darabosan, de össze is turmixolhatod. Mindenféle sütit, de egy szelet kenyeret is megkoronáz a citromdzsem.
A narancslekvárt azoknak ajánlom, akik inkább a kesernyés, fanyar ízeket kedvelik. Az angolok nagyon szeretik, náluk nincs nélküle reggeli, pirítósra, croissant-ra kenik. Ha kedveled az ehhez hasonló egzotikusabb ízeket, akkor készíts ananászlekvárt, amelyet akár salátába is tehetsz.
Citromlekvár
![citromlekvár recept ok](https://kep.index.hu/1/0/3968/39681/396815/39681583_59a07283cb2308c4ef58b5755f96e16e_wm.jpg)
Hozzávalók 9 darabhoz
- 500 gramm citrom (bio)
- 1.5 liter víz
- 1.8 kilogramm cukor
Elkészítés:
Készítsünk elő 9 darab 0,25 decis üveget, sterilizáljuk őket.
A citromokat alaposan mossuk meg. A végüket vágjuk le, hosszában vágjuk 4 részre a gyümölcsöt. A negyedekből vágjunk hajszálvékony szeleteket, a magokat távolítsuk el. A citromszeleteket tegyük egy nagy tálba, adjunk hozzá 1,5 liter vizet, takarjuk le a lábast és hagyjuk állni egy éjszakát.
Másnap öntsük át egy nagyobb lábasba, közepes lángon hagyjuk felforrni. Főzzük 15 percig, amíg a citrom héja meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, jól keverjük el. Várjuk meg, amíg a cukor feloldódik, ekkor a keletkező habot szedjük le róla. Főzzük további 20 percig. Vegyük le a tűzről.
Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy készen van-e, hogy egy kis adagot kimerünk, majd egy tálkába tesszük. Ha ráncos lesz a teteje, akkor elkészült. Forrón töltsük is üvegekbe.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!