Citromos-mézes szószba forgatott vajpuha csirkemell: ropogós szezámmag borítja

csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Omlós hús, pikáns, ragacsos máz, ropogós szezámmag: a citromos-mézes csirke nagyon különleges és finom fogás, az ázsiai konyha szerelmesei mindenképp próbálják ki.

Bár ázsiai recept és szezámmaggal készül, egyáltalán nem olyan, mint a kínai büfékben kapható mézes csirke, az alábbi változat egyszerre édes és savanyú, nagyon izgalmas fogás. 

A hús vajpuha a pácolásnak köszönhetően, ugyanis szójaszószban és rizsecetben áll egy órát, ettől nemcsak omlós, de nagyon ízletes is lesz. A megsült csirkemell egy nagyon citromos-mézes szószt kap a nyakába, az édes-savanyú máz bevonja a húst, izgalmassá teszi az összhatást. Egy kevés gyömbér is fokozza az élvezeteket, ettől pikáns és nagyon picit csípős lesz.

Bár nem kötelező eleme, a pirított szezámmag nagyon jól áll neki, mogyorós ízével ellensúlyozza az édes ízeket, miközben ropogós textúrával ruházza fel a vajpuha húst.

Citromos-mézes csirkemell

mézescsirke

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 750 gramm csirkemellfilé
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 marék szezámmag (a forgatáshoz)

Máz:

  • 180 milliliter alaplé
  • 60 ml friss citromlé
  • 4 ek méz
  • 2 ek keményítő
  • 1 nagy csipet őrölt gyömbér
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra, tegyük egy tálba. Öntsük rá a szójaszószt és a rizsecetet, keverjük vele össze, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 1, de akár 8 órára.

Ha letelt az idő, vegyük ki a hűtőből, öntsük le róla a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk. 

Egy kis tálban keverjük össze a máz hozzávalóit.

Szórjunk kb. 1 maréknyi szezámmagot egy száraz serpenyőbe, majd pár perc alatt pirítsuk meg, folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen. Tegyük félre.

Forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a csirkét. Addig süssük, míg ki nem fehéredik, a közepe sem rózsaszín már. Várjuk meg, míg elfő alóla a kiengedett folyadék. Kóstoljunk meg egyet, ha szükséges, még sózzuk. Tegyük a húst egy tányérra.

A serpenyőbe öntsük bele a máz hozzávalóit. Közepes lángon főzzük kb. 2-3 percig, míg besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, de mehet még bele méz vagy citromlé is. 

Tegyük bele a húst, forgassuk át a szószban, majd szórjuk rá a szezámmagot, azzal is keverjük össze.

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük