Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája

4
Nyomtatás
citromos-muffin2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Muffint készíteni mindig nagy élvezet, hiszen nemcsak könnyű kikeverni, de finom és omlós is lesz, és bármit hozzáadhatunk a tésztához. Ezúttal egy görög joghurtos variációt mutatunk, amelybe még citromhéj is kerül.

Nincs is annál jobb ötlet, mint összedobni egy olyan finom, kevert tésztás süteményt, mint amilyen a muffin is. Kevés és átlagos hozzávalókból készül, ráadásul rövid idő alatt.

Igazi utolsó pillanatos sütinek is beillik, amit ezúttal citromos formációban álmodtunk meg. A tésztája hidratált és omlós lesz, enyhén édes, a citromlé és a citromhéj pedig tökéletes kombinációt képez majd a vaníliakivonattal.

Citromos muffin

citromos-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

A muffinhoz:

  • 260 g búzaliszt
  • 150 g kristálycukor
  • 1 ek. citromhéj
  • 2 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 0.5 tk.
  • 1 db tojás
  • 120 g görög joghurt
  • 120 ml tej
  • 1 db citrom leve
  • 120 ml olívaolaj
  • 1 tk. vaníliakivonat

A mázhoz:

  • 60 g porcukor
  • 1.5 tk. citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Készítsünk elő egy 12 darabos muffinsütő formát.

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd reszeljük rá a citrom héját.

A száraz hozzávalók keverékébe készítsünk egy mélyedést.

Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a joghurtot, a tejet, a citromlevet, az olajat és a vaníliakivonatot.

A nedves keveréket adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverjük alaposan össze. 

A kikevert, csomómentes tésztát adagoljuk bele a muffinsütő formákba úgy, hogy mindegyiknek kb. a háromnegyedéig érjen fel a tészta. 

Előmelegített sütőben süssük őket kb. 16-20 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz. 

A kész muffinokat vegyük ki a sütőből, majd pihentessük a pulton kb. 5 percig.

Készítsük el addig a mázat.

Ehhez egy kis tálba tegyük bele a porcukrot, és adagoljuk hozzá a citromlevet.

Keverjük össze, és ha a máz már nem folyós, csepegős, akkor jók vagyunk. Az arányokon további porcukor és citromlé hozzáadásával tudunk korrigálni.

A még meleg muffinokra öntsük rá a citromos mázat, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon