
Puha narancsos-áfonyás muffin: mandulalisztes tésztával készül
Ez az intenzíven narancsos aromájú muffin percek alatt összeáll, a puha, szaftos tésztába pedig ráadásként aszalt vörös áfonya is kerül.
Nincs is annál jobb ötlet, mint összedobni egy olyan finom, kevert tésztás süteményt, mint amilyen a muffin is. Kevés és átlagos hozzávalókból készül, ráadásul rövid idő alatt.
Igazi utolsó pillanatos sütinek is beillik, amit ezúttal citromos formációban álmodtunk meg. A tésztája hidratált és omlós lesz, enyhén édes, a citromlé és a citromhéj pedig tökéletes kombinációt képez majd a vaníliakivonattal.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Készítsünk elő egy 12 darabos muffinsütő formát.
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd reszeljük rá a citrom héját.
A száraz hozzávalók keverékébe készítsünk egy mélyedést.
Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a joghurtot, a tejet, a citromlevet, az olajat és a vaníliakivonatot.
A nedves keveréket adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverjük alaposan össze.
A kikevert, csomómentes tésztát adagoljuk bele a muffinsütő formákba úgy, hogy mindegyiknek kb. a háromnegyedéig érjen fel a tészta.
Előmelegített sütőben süssük őket kb. 16-20 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
A kész muffinokat vegyük ki a sütőből, majd pihentessük a pulton kb. 5 percig.
Készítsük el addig a mázat.
Ehhez egy kis tálba tegyük bele a porcukrot, és adagoljuk hozzá a citromlevet.
Keverjük össze, és ha a máz már nem folyós, csepegős, akkor jók vagyunk. Az arányokon további porcukor és citromlé hozzáadásával tudunk korrigálni.
A még meleg muffinokra öntsük rá a citromos mázat, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu