
10 fantasztikus recept az olasz konyhából: ezeket muszáj kipróbálni
Olaszországnak nem csak a történelme, építészete, kultúrája lenyűgöző, a gasztronómiai csodáiról sem szabad megfeledkezni.
A minimalista olasz fogásoknak se szeri, se száma, pár egyszerű hozzávalóból is csodás ételt tesznek az asztalra. Ilyen a pasta al limone is, vagyis a citromos tészta, amelyben a citrus frissessége dominál, és olyan alapanyagokkal egészül ki, mint a petrezselyem vagy a parmezán.
Hogy szószos legyen a tészta, a főzővizét használjuk, ez sűríti és krémesíti a levet, nem lesz hiányérzeted, nem szükséges hozzá se tejszín, se más. Éppen ezért nem nehezíti el a gyomrodat sem, könnyed és üde fogást tálalhatsz, ráadásul 20 percen belül.
A tésztát enyhén sós, nem túl bő, lobogó vízben főzzük al dentére. Ha kész, szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit.
Közben a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le a parmezánnal és a citrom héjával együtt, a citrom levét pedig facsarjuk ki.
Egy mélyebb, szélesebb serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd dobjuk bele a fokhagymát, fél perc múlva pedig a citromhéjat és -levet is. Öntsük fel a félretett főzővíz felével, majd keverjük bele a parmezánt és a petrezselymet is, főzzük össze a szószt.
Forgassuk bele a megfőtt spagettit, és ha még szükséges, főzővízzel krémesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu