![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
10 fantasztikus recept az olasz konyhából: ezeket muszáj kipróbálni
![Italian food cover](https://kep.index.hu/1/0/4851/48510/485106/48510678_3698538_df435c37ff38710af73bc5a5e6b4d8de_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Olaszországnak nem csak a történelme, építészete, kultúrája lenyűgöző, a gasztronómiai csodáiról sem szabad megfeledkezni.
Az olasz ételeket a világ legfinomabb fogásaiként szokták emlegetni, amin nem is lehet csodálkozni.
A páratlan szépségű országban rengetegféle finomságot lehet megkóstolni. A legtöbbeknek az ország kapcsán egyből a kávé, pizza, fagyi, tiramisu, olíva és a rengetegféle tésztás fogás ugrik be. Az olasz konyha választéka rendkívül gazdag, tájegységenként más csodákkal lehet találkozni. Vegyük például a pizzát. Szicíliában a vastag tésztás sfincione pizzáért őrülnek meg, míg Nápolyban a hajszálvékony, puha, megemelkedett szélű nápolyi pizzáért rajonganak.
Az olasz ételek legtöbbje egyszerű recept szerint készül. Friss alapanyagok, összetéveszthetetlen ízek teszik feledhetetlenné. Aki teheti, fedezze fel az országot személyesen, addig is mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyekkel egy csipetnyi Olaszországot repíthetsz az otthonodba.
Gnocchi házilag
Ami a magyar konyhában krumplinudli, az az olaszoknak gnocchi. A krumplis tészta remekül illik paradicsomos vagy tejszínes szószokhoz. Az elkészítése nem nehéz, csupán időigényes, de megéri belevágni. A legtöbb receptben a krumpli a vízben fő puhára, pedig sokkal jobb sütőbe tolva elkészíteni, mert úgy nem tartalmaz annyi nedvességet, sokkal könnyebb textúrája lesz.
![Olasz receptválogatás ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510326_ecd3e19152917a90cf5d56fa5f7acddd_wm.jpg)
Lombardiai csirkemell
A lombardiai csirkemell gusztusos, kiadós fogás, melyben a csirkemell, gomba és a Marsala bor kapja a főszerepet. A Marsala édes zamatú bor, Szicíliában készítik, és előszeretettel használják az olaszok főzés során. Szószok és húsételek készítésénél remek választás, de ha nem sikerül beszerezni, akkor sherryvel helyettesítheted.
![Olasz receptválogatás ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510358_cd5516d647706b347bb53c3bbd57a79b_wm.jpg)
Paradicsomos rizottó mascarponéval
A rizottó az olasz konyha kedvelt fogása, melyet főleg éttermekben szokás fogyasztani, mivel az elkészítése elég időigényes. A rizottó akkor tökéletes, ha a textúrája bársonyos, mégis kicsit harapósabb. Ennek érdekében ebben a paradicsomos receptben mascarpone is helyet kap, úgy sokkal krémesebb lesz az étel.
![Olasz receptválogatás ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510364_db4c80a535a6b586875c2a7989c24e71_wm.jpg)
Lasagne
A lasagne jó sok sajttal, szaftosan az igazi. Érdemes nagyobb adagban készíteni, mivel másnap a maradék felmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna. Attól se ijedj meg, ha a raguból túl sok maradt, hűtőben néhány napig tárolhatod, fenséges melegszendvics készülhet belőle, de leveles tésztára kenve is megsütheted.
![42064882 1b911ab54f4f6b4e720221156b8477aa wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510370_cfed49828037dd9419aa74ff66916889_wm.jpg)
Panzerotti
A kedvelt töltött tésztás street food kicsit hasonlít az oroszok pirogjára és a magyar töltött lángosra is. A kis tésztacsomagokat sokféle töltelékkel dúsíthatod, bő olajban és sütőben is pirosra sütheted. Ha utóbbi mellett döntesz, érdemes a tésztacsomagok tetejét felvert tojással megkenni, amelyre szórhatsz reszelt sajtot vagy friss fűszernövényeket. A finomság remekül bírja a csomagolást, ezért uzsonnára vagy piknikre is elteheted.
![41833124 f36cdfce9ccdbcaf9fb44b032c713bcb wm](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510374_2ac9006d7f9a009c2be5caf34533fc2e_wm.jpg)
Olasz lecsó
Az olasz lecsó abban különbözik a többitől, hogy paprikák színes sokasága alkotja, érdemes többfajtával dolgozni. Egyes receptekben paradicsom nem is kerül bele, édes pirospaprika helyett pedig füstöltet használhatsz. Az olasz lecsó különleges, savanykás zamatát a vörösborecettől kapja, így azt nem érdemes kihagyni belőle.
![Olasz receptválogatás ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510376_a5bb4bad26cfc0b351b8fc0e5655a503_wm.jpg)
Burgonyás focaccia rozmaringgal
Az olaszok kedvelt kenyérféléje, a focaccia rengetegféle fűszerezéssel kipróbálható. Népszerű a fokhagymás, rozmaringos vagy a szőlővel dúsított, de sonkával, kolbásszal vagy sajttal is megsütheted. Egyes receptekben főtt burgonya is helyet kap a tésztában, ha azonban páratlan ízélményre törekedsz, akkor a vékonyra szeletelt burgonyákat a tészta tetejére sorakoztasd, úgy told a sütőbe.
![Olasz receptválogatás ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485103/48510384_721f5c7ac95f07e6115327b74d087f00_wm.jpg)
Krémes cannoli rudak
Az olaszok nagy kedvence, a cannoli ropogós tésztaroló, mely ricottás krémmel töltve csábít. Olaszországban ezek a ropogós rudak készen is beszerezhetők, így csak a krém elkészítésével és a töltésével kell foglalkozni. A tésztát nem nehéz megsütni, az alapanyagok szinte bárhol elérhetők, csupán sajtrolóformára lesz szükséged. A tésztát előző nap is elkészítheted, a töltést pedig bőven elég tálalás előtt végezni, mert úgy ropogós marad a cannoli.
![Olasz receptválogatás ct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485104/48510404_be5695fd3bbed0a31b5b165814fa33d0_wm.jpg)
Sfogliatelle
A sfogliatelle tradicionális nápolyi finomság, mely édes vagy sós töltelékkel is készülhet: az elkészítése időigényes, de megéri bevállalni. Nagyon finom a ropogós tészta, melynek belseje puha és fenséges tölteléket rejt. Az olasz sütemény melegen a legfinomabb, érdemes kandírozott gyümölcshéjjal kipróbálni.
![Olasz receptválogatás ct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4851/48510/485104/48510408_546c4642b3dc6993e4df9abd250a0160_wm.jpg)
Saltimbocca – csirkéből
A saltimbocca az olasz konyha kedvelt húsétele, melyet a hajszálvékony füstölt sonkaszelet és a friss zsálya tesz különlegessé. A pompás fogás eredetileg borjúhúsból készül, de csirkével is működik a recept. Ha kicsit felturbóznád, akkor parmezánforgácsokat is tehetsz a zsálya és a sonka mellé. A zsályából azonban szigorúan csak frisset használj, mert a fűszernövény adja meg a különleges ízét az éteknek.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors