
Tőkehalfilé citromos-petrezselymes mártással: könnyed, de laktató ebéd

Kevesen tudják, de a tőkehalat már a vikingek kora óta ismerjük és fogyasztjuk. Nemcsak hogy a kereskedelme közel 1000 éves múltra tekint vissza, de a mai napig fontos része a halfogyasztási szokásainknak is.
Szerencsére a tőkehal azon halak egyike, amit ma már szinte minden nagyobb üzletben árulnak, főként fagyasztva, tehát nem nehéz hozzájutni.
Ajánlott minél többször halat enni, hiszen rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívroham és más, súlyos szívbetegségek kockázata. Mindemellett a benne lévő omega-3 zsírsavak, illetve a szelén is gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik: enyhíthetik az ízületi fájdalmakat, és a migrénnel küzdőknek is segítő kezet nyújthatnak.
-
2022-04-20 09:36:02
-
2022-03-30 09:36:01
-
2022-01-26 09:36:00
Citromos-petrezselymes tőkehalfilé

Hozzávalók 4 személyre
A halhoz:
- 4 db tőkehal
- só, bors ízlés szerint
- 4 ek liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
A mártáshoz:
- 2 db citrom (bio)
- 1 csokor petrezselyem
- 7.5 dkg vaj
A díszítéshez:
- fél citrom karikákra vágva
- 1 szál petrezselyem
Elkészítés:
A tőkehalszeleteket konyhai papírtörlővel töröljük szárazra, majd sóval és borssal, ízlés szerint dörzsöljük be minden oldalukat.
Ezután forgassuk meg őket a 4 evőkanál lisztben.
A vajat az olívaolajjal együtt egy nagy serpenyőben hevítsük fel, majd egyesével süssük aranybarnára benne a halszeleteket.
Ha minden szelet kisült, fektessük egy hőálló tálba őket úgy, hogy azok kényelmesen elférjenek egymás mellett.
A sütőt 190 fokra melegítsük elő, és 10 percig süssük benne a halakat. Ha elkészültünk vele, tegyük félre.
Készítsük el a mártást. Ehhez facsarjunk ki egy fél citromot, amelynek a levét tegyük félre, a még ép felét pedig vékonyan szeleteljük fel, ez lesz majd a dekoráció. A másik citromot is facsarjuk ki. Érdemes odafigyelni a citrom facsarásakor, hogy nehogy véletlenül mag kerüljön a lébe, mert az főzés közben megkeseríti a mártást.
A petrezselymet – egy szál kivételével – aprítsuk fel.
Egy kisebb lábasban lassú tűz fölött hevítsünk fel 7,5 dkg vajat. A vaj akkor jó, ha már szépen habzik.
Ezután adjuk hozzá az aprított petrezselymet, és alaposan keverjük el. Ezt követően mehet bele a citromlé. A célegyenesbe érve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd további 5 percig főzzük, hogy az ízek szépen összeérjenek.
Vegyük elő a korábban félretett halat. A hőálló tálban fekvő halszeleteket tállal együtt, kb. 5 perc alatt, 14-150 fokos sütőben melegítsük fel, majd tálalás előtt öntsük rá a vajas, citromos, petrezselymes mártást.
A végén szórjuk meg a kimaradt szál petrezselyem felaprított darabjaival, a citromkarikákat pedig félbevágva, szépérzék alapján, fektessük a halak tetejére.
Köretként remekül passzolnak hozzá az idényzöldségek, így kínálhatjuk padlizsánnal, gyöngyhagymával és articsókával is, de a klasszikus ízek kedvelőinek a petrezselymes krumpli is tökéletes választás lehet.
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!