A 10 legjobb spárgás recept tavaszra: változatosan használhatod fel a zöldséget
A spárga szezonja rövid ideig tart, úgyhogy érdemes kihasználni a zsenge zöldség adta lehetőségeket, amíg lehet.
Ezt a tésztát a roppanós zöld spárga és a citrom teszi izgalmassá. Az egyszerű kinézet ellenére egy valódi ízbombáról van szó: a tésztára krémes, pikáns és frissítő szósz kerül, amelyről szinte el sem hiszed, mennyire finom, amíg meg nem kóstolod.
A citromszósz ugyanakkor nemcsak az ízekért felel, de általa a főzőkrémet is mellőzheted az ételből. Ehhez azonban ne felejts el egy keveset megőrizni a tészta főzővizéből, ugyanis a szósz ettől kapja meg a szükséges selymes állagát. Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mi mindenre tudod még használni az értékes főzővizet, akkor ebben a cikkünkben olvashatsz róla részletesebben.
Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük benne al dentére a tésztát. Ne használjunk túl sok vizet, különben nem lesz elég magas a keményítőtartalma a krémesítéshez. Ha a tészta elkészült, leszűrés előtt őrizzünk meg a vízből 1 bögrényit.
Reszeljük le a citromokat, és tegyük félre.
A citromszószhoz keverjük össze a citromok levét az olívaolajjal, a mustárral, és sózzuk, borsozzuk.
Hevítsünk fel egy serpenyőt 2 ek. olívaolajjal, és 2-3 perc alatt dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a spárgát és a reszelt citromhéj felét, kevés sót és borsot, majd 3-4 perc alatt pirítsuk roppanósan puhára.
Adjuk hozzá a leszűrt tésztát, a citromszószt, a sörélesztőt és a megőrzött főzővíz felét, és alaposan keverjük össze. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a víz maradék részét is, és addig főzzük, amíg egy krémes szósszá áll össze a folyadék, és befedi a tésztát.
Adjuk hozzá a citromhéj másik felét, a bazsalikomot és a petrezselymet, és további fél percig főzzük.
Azonnal, melegen fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu