Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Melegebb napokon a könnyebb, levegősebb, frissítő desszerteket kedveljük, és ez a citromos álom pont ilyen.
A lédús citromot számos formában felhasználhatod desszertekben: legyen szó könnyű piskótáról, elegáns tartról, omlós kekszről vagy sajttortáról, minden süteményt különlegessé tesz. Akár a tésztába, akár a krémbe is belekeverheted.
A citromtorta nem csak kánikulában nagy kedvenc: az alapanyagok egyszerűek, és az elkészítése sem bonyolult, így bárki megpróbálkozhat ezzel a finom süteménnyel otthon is.
A torta alapját egy egyszerű piskóta adja, erre kerül a könnyed, egyszerre édes és savanykás tejszínes-mascarponés krém, amit a citrom héja és leve dob fel. Sőt, egy kevés citromlikőrrel még tovább bolondíthatod.
A piskótához a tojásokat üssük egy tálba, és keverjük ki jól, szinte fehéredésig a kétféle cukorral. Óvatosan forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ekkor már csak spatulát használjunk.
A sima masszát simítsuk egy sütőpapírral bélelt, körülbelül 24 centis tortaformába. Süssük meg 170 fokon 20–25 perc alatt. Végezzünk tűpróbát, azaz szúrjunk egy tűt vagy hegyes kést a tésztába. Ha üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből.
A krémhez a mascarponét keverjük össze a porcukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. Önthetünk hozzá még kevés citromlikőrt is. Végül laza mozdulatokkal forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt.
A piskótát vágjuk hosszában két vagy három részre, és töltsük meg a krémmel. A maradékkal vonjuk be a tésztát. A tetejét díszítsük reszelt citromhéjjal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu