Hűsítő, krémes citromtorta: pihe-puha piskótából készül

12
Nyomtatás
citromtorta-piskotabol-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citromtorta frissítő, kellemesen krémes és elegáns, így minden alkalomra kitűnő választás.

A lédús citromot számos formában felhasználhatod desszertekben: legyen szó könnyű piskótáról, elegáns tartról, omlós kekszről vagy sajttortáról, minden süteményt különlegessé tesz. Akár a tésztába, akár a krémbe is belekeverheted. 

A citromtorta nem csak kánikulában nagy kedvenc: az alapanyagok egyszerűek, és az elkészítése sem bonyolult, így bárki megpróbálkozhat ezzel a finom süteménnyel otthon is.

A torta alapját egy egyszerű piskóta adja, erre kerül a könnyed, egyszerre édes és savanykás tejszínes-mascarponés krém, amit a citrom héja és leve dob fel. Sőt, egy kevés citromlikőrrel még tovább bolondíthatod. 

Citromtorta piskótából

citromtorta

Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 db citrom
  • citromlikőr opcionálisan

A tetejére:

  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat üssük egy tálba, és keverjük ki jól, szinte fehéredésig a kétféle cukorral. Óvatosan forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ekkor már csak spatulát használjunk. 

A sima masszát simítsuk egy sütőpapírral bélelt, körülbelül 24 centis tortaformába. Süssük meg 170 fokon 20–25 perc alatt. Végezzünk tűpróbát, azaz szúrjunk egy tűt vagy hegyes kést a tésztába. Ha üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből. 

A krémhez a mascarponét keverjük össze a porcukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal. Önthetünk hozzá még kevés citromlikőrt is. Végül laza mozdulatokkal forgassuk hozzá a habbá vert tejszínt.

A piskótát vágjuk hosszában két vagy három részre, és töltsük meg a krémmel. A maradékkal vonjuk be a tésztát. A tetejét díszítsük reszelt citromhéjjal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon