Támaszd fel a szikkadt kenyeret: készíts belőle crostinit

crostini
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van otthon egy halom szikkadt kenyér, amit nem tudsz mire használni, de nincs szíved kidobni sem? Készíts belőle crostinit!

Ez a ropogtatnivaló, vagy akár mártogatóshoz is illő pirítós, bármilyen kenyérből elkészíthető, de ha igazi különlegességre vágysz, akkor kovászosból vagy bagettből próbáld ki. Az a legjobb, ha a kenyér levegősebb szerkezetű.

A kész crostini tökéletes lesz mártogatósok, krémek, hummuszok, de akár húsos feltétek mellé is. Én személy szerint pesztóval vagy babpürével kedvelem, de levesek mellé is gyakorta készítem. 

Tipp

A crostini légmentesen záródó tasakba vagy dobozba téve még napokig eláll. 

Crostini

crostini

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 g szikkadt kenyér
  • 2 ek olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 

A kenyeret vágjuk fel nagyon vékony, maximum 5 mm vastagságú szeletekre. 

Ha a kenyér nem bagett vagy ciabatta, hanem egy veknisebb forma, érdemes a szeleteket tovább felezni. 

A kenyérszeleteket egy 30x30-as tepsiben terítsük szét egymás mellett, majd mindegyiket locsoljuk meg olívaolajjal és hintsük meg egy csipet sóval. 

A crostinik előmelegített sütőben mindössze 5-8 perc alatt megsülnek.

Az aranybarnára sült kenyérszeleteket hagyjuk kihűlni, majd pakolásszuk egy tányérra vagy kenyereskosárba, ami mellé már tálalhatjuk is a pesztót, a mártogatóst, esetleg egy finom hummuszt vagy pár szelet füstölt lazacot. 

Fenséges nassolnivaló lesz, és vendégváróként is megállja a helyét!

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük