
Belül krémes, kívül roppanós cseresznyés morzsasüti – Lekvár lesz a gyümölcsből

Mielőtt az összes cseresznyét megeszed magában, tegyél félre egy tányérral, és készíts belőle isteni süteményt.
A cseresznye nemcsak vidám, hanem nagyon egészséges gyümölcs, piros színe is mutatja, hogy tele van antioxidánssal. Szinte az eperrel együtt érik, így igazán el vagyunk kényeztetve ezen a fronton. Mindkettőnek viszonylag rövid a szezonja, így mindenki igyekszik minél többet enni belőle, vagy eltenni lekvárnak vagy befőttnek. A piacon kapható még egy darabig, érdemes felhasználni, amíg lehet.
Az én személyes kedvencem a morzsasüti, amelyet mindenféle lédús gyümölcsből elkészíthetsz. Az összeállítása pofonegyszerű, az a lényeg, hogy a gyümölcs szinte lekvárállagúvá süljön, bugyogjon. Ezt a sütit nyugodtan edd forrón, és ahogy a brownie-hoz, ehhez is vaníliafagyi illik a legjobban.
Cseresznyés morzsasütemény

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 170 gramm vaj
- 1 darab biocitrom
- 130 gramm zabpehely
- 100 gramm liszt
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kávéskanál só
Töltelék:
- 1 kilogramm cseresznye
- 100 gramm barna cukor
- 20 gramm keményítő
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 25x20 centiméteres tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal.
Egy nagyobb tálba kockázzuk fel a vajat, picit melegítsük fel mikrohullámú sütőben.
A citrom héját reszeljük le.
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a barna cukrot, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót. Öntsük rá az olvasztott vajat, és jól forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Tegyük hűtőbe néhány percre.
A cseresznyéket magozzuk ki, majd vágjuk félbe, tegyük egy tálba és forgassuk össze a cukorral, a keményítővel, a sóval és a vaníliakivonattal. Adjunk hozzá egy evőkanál frissen facsart citromlevet.
A cseresznyés keveréket kanalazzuk a tepsibe, majd jöhet a zabpelyhes keverék is. Az ujjainkkal szépen egyengessük el, hogy mindenhol befedje a gyümölcsöt.
Addig süssük, amíg a gyümölcs bugyogni nem kezd és a zabpehely szép pirosra nem sül, nagyjából 35-40 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!