Tartalmas, melengető ragu csicseriborsóval és kolbásszal: kelkáposzta is gazdagítja

csicserisragu2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Igaz, egy-két alapanyag egy kevés előkészületet igényel, maga a ragu pillanatok alatt készen van.

Nagyon laktató, tartalmas és ízekben gazdag az alábbi ragu, amit, ha több vízzel készítesz, sűrű levesként is kínálhatsz. Az alapját a kolbász és a csicseriborsó képezi, de jelentős szerepe van benne a kápia paprikának is.

Utóbbi egy kis előkészületet is igényel: igaz, a vízben is puhára főne a paprika, érdemes előre megsütni, sokkal intenzívebb, édesebb, füstösebb lesz úgy az íze. Ha nem szeretnéd emiatt előmelegíteni a sütőt, tedd a gáztűzhelyed nyílt lángjára a paprikát - ahogy a padlizsánt is szokták -, majd addig süsd, míg kívülről fekete foltos nem lesz. Ha mégis a sütőben készítenéd, érdemes nagyobb adagot sütni, a megmaradt paprika sokáig eláll a hűtőben és rengeteg mindenhez felhasználhatod.

Ha esetleg nem szereted a kelt, leveles spenóttal helyettesítheted, ha pedig nem találsz chorizót, sima füstölt kolbásszal is elkészítheted a levest.

Csicseriborsós ragu

csicserisragu

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab babérlevél
  • 800 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 2 darab kápia paprika
  • 400 gramm kolbász (chorizo)
  • 100 gramm kelkáposzta
  • 120 gramm cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

A kápia paprikát süssük meg a sütőben, de még gyorsabb megoldás, ha grillen vagy közvetlenül a tűzhely lángja felett sütjük, míg itt-ott foltos nem lesz. Még forrón fedjük le szorosan folpackkal, majd ha kihűlt, pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra. 

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát és a fokhagymát is vágjuk finomra. A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levet, öblítsük át, majd tegyük félre. A sajtot reszeljük le. A kelkáposztát vágjuk kis csíkokra. A kolbászt vágjuk karikákra. (Meg is lehet picit pirítani serpenyőben.)

Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Kezdjük el dinsztelni, mikor már átlátszó, dobjuk rá a fokhagymát, majd 1 perc után szórjuk meg a paprikával, chilivel, sóval, borssal, dobjuk rá a babérlevelet, alaposan keverjük össze.

Adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és a sült kápia paprikát, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt, gyöngyözve főzzük 20-25 percig. Merjük ki a ragu felét, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a többihez.

Keverjük bele a karikákra vágott kolbászt és a kelkáposztát is, addig főzzük tovább, míg a zöld össze nem esik. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk a ragut, ha levesesebbre szeretnénk, vízzel hígíthatjuk. A reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük