Laktató, marokkói csicseriborsós lencseleves - Az összes ízlelőbimbónkat megmozgatja
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Ebben a levesben minden benne van, ha tápanyagról van szó, de nem ez benne a legjobb, hanem az, hogy nagyon finom.
A harira az a leves, amit Ramadánkor esténként esznek, mikor vége a napközbeni koplalásnak. Ezt fontos tudni, különben nem értenénk, miért van benne ennyi minden: hús, lencse, csicseriborsó, zöldségek, sok fűszer, sőt. Az eredeti receptek a végén liszt és víz keverékével sűrítik be a levest, és még apró tésztafélét, cérnametéltet vagy orzót is főznek bele.
Így aztán nem csak élvezetben, de tápanyagtartalomban is egyetlen tál pótol mindent, amit napközben kihagytak a böjtölők.
Eredetileg báránnyal készül, de máskülönben rengeteg különböző változata létezik. A fűszerek, a paradicsom és a csicseriborsó biztos alap, a többi variálható. Ugyan mi nem böjtölünk, egy őszi-téli kirándulás után mégsem tudok jobbat elképzelni, mint egy lábos harirához hazaérni.
Marokkói csicseriborsós lencseleves
Hozzávalók 6 személyre
A harirához:
- 4 darab csirkecomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kurkuma
- 1 rúd fahéj
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 150 gramm csicseriborsó
- 150 gramm lencse
- 2 teáskanál só
- 0.5 fej zeller
- 2 darab sárgarépa
A tálaláshoz:
- friss petrezselyem
- friss koriander
- citrom
Elkészítés:
A csicseriborsót és a lencsét külön beáztatjuk. Másnap egy nagy lábos aljába olajat öntünk, megfonnyasztjuk benne az aprított hagymát, hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott fokhagymát és a fűszereket, majd a csicserit a hússal és az összedarabolt zöldségekkel együtt, végül a paradicsomot is. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és alacsony lángon másfél órát főzzük. Ekkor beletesszük a lencsét is, és tovább főzzük, míg minden meg nem puhul. Tálaláskor csilivel, friss zöldfűszerekkel szórjuk és citromot facsarunk bele.
Fotók: Ács Bori/Sóbors