Zöldséges csirkeleves rizzsel: laktató egytálételként is megállja a helyét

rizsleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régebben a rizst sokkal gyakrabban használták levesbetétként, mint mostanában, pedig laktató, finom és sűríti a levet.

Ez a tartalmas, minden jóval telepakolt húsleves viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, ráadásul minden benne van, amire a szervezetnek szüksége lehet: sok főtt zöldség, fehérjében gazdag csirkemell, forró, ízes lé és levesbetétként puhára főtt rizs.

Az, hogy mennyire lesz laktató a leves, a rizs mennyiségén múlik: az eredeti receptben 1 bögre rizs szerepelt, azzal a mennyiséggel inkább főételre hajaz a fogás, hiszen rengeteg folyadékot magába szív a rizs, sűrű, szinte kásaszerű lesz. Én fél bögrére csökkentettem a mennyiségét, úgy tényleg csak levesbetétként funkcionál, de mindenki ízlése szerint döntse el, milyenre szeretné.

Csirkeleves rizzsel

rizsleves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab répa
  • 1 szál szárzeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 12 deciliter csirkealaplé
  • 2 darab csirkemell
  • 0.5 bögre rizs (hosszú szemű)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a répát pucoljuk meg, karikázzuk fel, a szárzellert vágjuk karikákra, a fokhagymát reszeljük le.

Egy nagy lábasban hevítsünk olajat, majd dobjuk rá a hagymát, répát és zellert, pár perc alatt dinszteljük meg őket, míg a hagyma aranybarna nem lesz.

Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, 1-2 percig pirítva kevergessük.

Öntsük rá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, dobjuk bele az egész csirkemelleket. Adjuk hozzá a rizst is. Keverjünk rajta egyet, majd forrásig melegítsük.

Ha forr, fedjük le, majd főzzük 30 percig, míg a rizs és a zöldségek puhák lesznek, a hús pedig megfő.

A húst vegyük ki a levesből, majd egy villával húzzuk szét szálakra, kisebb darabokra. Tegyük vissza a levesbe, keverjünk rajta egyet, és készen is van.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük