Pácban érlelt, fűszeres csirkenyársak mogyorószósszal: grillezéshez tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden csak átkeretezés kérdése, a csirke máris sokkal érdekesebb, ha nyársra van fűzve, a mogyoró pedig eszméletlenül izgalmas lesz, ha sós, fűszeres környezetbe kerül.
Ezekre az átkeretezésekre nem csak a gyerekeknek van szüksége, de ők különösen szeretik. Ebben az ételben például óriási buli, hogy pálcikákra van szurkálva a hús, onnan kell lerágcsálni. Sőt, rágcsálás előtt még mogyorószószba kell hempergetni, szóval kész homokozójáték az egész művelet.
Sütőben vagy grillrácson
A felnőtteknek legalább ennyire jó játék, de az talán még többet jelent, hogy maga a hús iszonyúan puha és fűszeres a páctól. Most éppen sütőben sült, de még jobb, ha van a közelben egy grillrács és azon készül, úgy le is lehet pirítani.
Krémesebb vagy könnyedebb
A mogyorószósz meg máskülönben is abbahagyhatatlan dolog. Gyerekeknek kevésbé, felnőtteknek erőteljesebben fűszeresre szoktuk hangolni, ezzel nyugodtan lehet kóstolgatva játszani. A mogyorószószt néha kókusztejjel, néha simán vízzel készítjük, előbbivel nagyon krémes és gazdag lesz, az utóbbival könnyebb.
Leegyszerűsített, mégis nagyon különleges
A recept eredetije indonéz, de Délkelet-Ázsiában sokfelé készítenek ilyesmit vagy ehhez hasonlót. A lenti recept nyilvánvalóan nem autentikus, amolyan tákolmány az itthon könnyen elérhető alapanyagokból, mégis nagyon jó és egyszerűsítve is különleges.
Mogyoróvajból érdemes olyat választani hozzá, ami nem vagy csak nagyon enyhén édesített. Tamarind pasztát lehet kapni sok ázsiai boltban vagy a Culinarisban, de ha nem jutunk hozzá, lehet helyettesíteni zöld citrom levével.
Csirkenyársak mogyorószósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
A csirkéhez
- 500 gramm csirkemell-vagy combfilé
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 deciliter olaj
A mogyorószószhoz
- 4 evőkanál mogyoróvaj
- 2 deciliter kókusztej/víz
- 1 teáskanál currypaszta vagy fűszerkeverék
- 1 evőkanál tamarind paszta
Elkészítés:
A csirkét csíkokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért, a reszelt fokhagymát, a szójaszószt, a mézet és az olajat. Alaposan elkeverjük, lefedjük, és a hűtőben állni hagyjuk minimum fél órát, de inkább egy éjszakát. Másnap nyársakra vagy hurkapálcikákra húzzuk őket, és grillen vagy a sütő grillfokozatán nagy hőmérsékleten, hirtelen megsütjük őket.
A mogyorószószhoz a tamarind pasztát azonos mennyiségű meleg vízzel kikeverjük, és minden alapanyagot alaposan simára keverünk vele együtt. Ezt a műveletet lehet turmixgépben vagy aprítóban is végezni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors