
Csokis-banános muffin cukor nélkül: bűntudat nélkül nassolhatod

Azt már Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy a csoki bármilyen formában isteni. Itt van most banánnal kombinálva, muffinként.
A muffin talán a világ egyik legkönnyebben összeállítható desszertje, hiszen elég összekeverni a hozzávalókat, a sütőformákba adagolni, és már mehet is a sütőbe. Számtalan ízesítéssel elkészítheted, bármilyen gyümölcsöt hozzáadhatsz, a végeredmény pedig mindig magáért beszél. És bár a legtöbb muffin édes, elkészítheted a diétabarátabb, rostdús verzióját is, amelyet akár reggeli-, tízórai- vagy uzsonnaopcióként is beilleszthetsz az étrendedbe.
Datolyapaszta
A cukrot helyettesítheted alternatív édesítőszerekkel, mint például az eritrit vagy a sztívia, de ha ezeket is mellőznéd, akkor édesíts datolyával. Ehhez mindössze 10-12 szem aszalt datolyára lesz szükséged: forró vízben áztasd őket 20 percig, majd leszűrés után 2 evőkanál vízzel pürésítsd egy aprítógépben, amíg egy selymes krémet nem kapsz.
Csokis-banános muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 5 db érett banán
- 150 g zabpehelyliszt
- 3 ek holland kakaópor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 3 ek datolyapaszta
- 3 ek kókuszolaj
- 5 ek növényi ital
Elkészítés:
4 banánt egy aprítógépben vagy villával zúzzunk pépesre. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a banánt, a növényi italt, a datolyapasztát, az olajat, és alaposan keverjük össze.
Daraboljuk közepes kockákra a maradék banánt, majd óvatosan forgassuk a masszába, vigyázva arra, hogy egyben maradjanak. Ezután kanalazzuk papír vagy szilikon muffinformákba a tésztát, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 30 percig süssük, vegyük ki a muffinokat a sütőből, majd várjunk kihűlésig, és szedjük ki a sütőformákból.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!