Csokis-karamellás sósperec: édes és sós fenomenális találkozása

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretem azokat az édességeket, amelyekben találkozik az édes és a sós íz. A sós karamella az egyik kifejezett kedvencem. Ezt - ebben a receptben - az édes csokoládé ellensúlyozza. 

Egy végtelenül egyszerű finomságról van szó, pár perc alatt kész van, a karamellszósz elkészítése tart benne a legtöbb ideig.

Csokoládéból használhatunk bármilyet, lehet az fehér-, tej-, étcsoki, de én a fehéret vagy a tejet javaslom, mivel a perecünk és a karamellánk is sós, jó, ha a csokoládénk minél édesebb. A sót nem főzzük bele a karamellszószba, csak a végén szórjuk meg vele. Ez a lépés el is hagyható, ha valaki úgy ítéli meg, hogy elég sós már neki a perec.

Bár egy folyósabb szószt kapunk, senkit ne tévesszen ez meg, gyorsan meg fog kötni a karamell. Ha esetleg maradt a szószunkból, akkor tegyük nyugodtan a hűtőbe, jó darabig eláll. Hűvös helyen besűrűsödik a karamell, de használat előtt fel tudjuk újra melegíteni.

Csokis-karamellás sósperec

sósperecrecept

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 2 csomag csokoládé
  • 100 gramm perec
  • 12 dekagramm cukor
  • 2.5 dekagramm vaj
  • 75 gramm habtejszín
  • 2 evőkanál víz
  • ízlés szerint tengeri só
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a karamellszószt kell elkészítenünk. Tegyük egy lábasba a cukrot, adjuk hozzá a vizet is. Alacsony lángon olvasszuk fel a cukrot, majd vegyük kicsit feljebb a hőmérsékletet, és hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon. Nem kell kevergetni közben! Ha már aranybarna, húzzuk le a tűzről, lassan adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. A tejszínt melegítsük kicsit meg, mielőtt hozzáöntjük, mert ha hideg, össze fogja rántani. Tegyük vissza alacsony lángra, és folyamatos kevergetés mellett addig melegítsük, amíg homogén nem lesz a massza.

Tépjünk le egy nagyobb darab sütőpapírt, ezen fog készülni a desszertünk. A 2 tábla csokit törjük kockákra, tegyük bele egy hőálló tálba, és dobjuk be a mikróba kb. fél percre. (Vízgőz felett is megolvaszthatjuk.) Tegyünk a csokoládéból evőkanálnyi adagokat a sütőpapírra, terítsük szét a csokikupacokat a kanál segítségével. Minden csokiadagra tegyünk rá 3 darab perecet, jól nyomjuk őket a csokiba, hogy beleragadjanak. Mehet a perecek tetejére a karamellszósz is. Szórjuk meg a még folyós karamellt tengeri sóval, majd az olvasztott csokiból húzzunk még rá csíkokat díszítésként. Várjuk meg, amíg a perecek kihűlnek, a csoki és a karamell megszilárdul. Tegyük őket műanyag dobozba, úgy nem lesz szikkadt a perec.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük