
Csokis-karamellás sósperec: édes és sós fenomenális találkozása
Nagyon szeretem azokat az édességeket, amelyekben találkozik az édes és a sós íz. A sós karamella az egyik kifejezett kedvencem. Ezt - ebben a receptben - az édes csokoládé ellensúlyozza.
Egy végtelenül egyszerű finomságról van szó, pár perc alatt kész van, a karamellszósz elkészítése tart benne a legtöbb ideig.
Csokoládéból használhatunk bármilyet, lehet az fehér-, tej-, étcsoki, de én a fehéret vagy a tejet javaslom, mivel a perecünk és a karamellánk is sós, jó, ha a csokoládénk minél édesebb. A sót nem főzzük bele a karamellszószba, csak a végén szórjuk meg vele. Ez a lépés el is hagyható, ha valaki úgy ítéli meg, hogy elég sós már neki a perec.
Bár egy folyósabb szószt kapunk, senkit ne tévesszen ez meg, gyorsan meg fog kötni a karamell. Ha esetleg maradt a szószunkból, akkor tegyük nyugodtan a hűtőbe, jó darabig eláll. Hűvös helyen besűrűsödik a karamell, de használat előtt fel tudjuk újra melegíteni.
Csokis-karamellás sósperec

Hozzávalók 20 adaghoz
- 2 csomag csokoládé
- 100 gramm perec
- 12 dekagramm cukor
- 2.5 dekagramm vaj
- 75 gramm habtejszín
- 2 evőkanál víz
- ízlés szerint tengeri só
Elkészítés:
Tépjünk le egy nagyobb darab sütőpapírt, ezen fog készülni a desszertünk. A 2 tábla csokit törjük kockákra, tegyük bele egy hőálló tálba, és dobjuk be a mikróba kb. fél percre. (Vízgőz felett is megolvaszthatjuk.) Tegyünk a csokoládéból evőkanálnyi adagokat a sütőpapírra, terítsük szét a csokikupacokat a kanál segítségével. Minden csokiadagra tegyünk rá 3 darab perecet, jól nyomjuk őket a csokiba, hogy beleragadjanak. Mehet a perecek tetejére a karamellszósz is. Szórjuk meg a még folyós karamellt tengeri sóval, majd az olvasztott csokiból húzzunk még rá csíkokat díszítésként. Várjuk meg, amíg a perecek kihűlnek, a csoki és a karamell megszilárdul. Tegyük őket műanyag dobozba, úgy nem lesz szikkadt a perec.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!