Isteni, csokis-mandulás nápolyi sütemény: a torta caprese liszt nélkül készül

tortacaprese
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig pár alapanyagból készül a krémes, nagyon csokis sütemény, amely egy hozzávalótól lesz igazán finom.

Annyiféle csokitortarecept létezik, mégis mindig van hova fokozni ezt a műfajt. Az egyik nagy kedvenc, szintén lisztmentes, kávés csokitorta óta nem találkoztam ennyire egyszerű, mégis ennyire finom változattal.

Ebben a receptben a lisztet mandula váltja fel, de nem akármilyen: a csonthéjast meg kell pirítani, a sütéstől még intenzívebb, karakteresebb íze lesz, ez a lépés teszi felejthetetlenné ezt a süteményt.

A torta caprese-t - ahogyan a neve is mutatja - hagyományosan Capri szigetén készítik, tradicionálisan ízesítés nélkül készül. Ma már többféle változata létezik, az étcsokis alapot előszeretettel gazdagítják narancshéjjal vagy -lével.

Torta caprese

tortacaprese2

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 180 gramm vaj
  • 225 gramm mandula
  • 225 gramm étcsokoládé
  • 4 darab tojás
  • 240 gramm cukor
  • 1 csipet
  • kakaópor/porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20 centis tortaformát. 

A mandulát szórjuk szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg illatozni nem kezd. Hagyjuk hűlni, majd aprítógépben daráljuk egészen porállagúra.

Az összedarabolt csokit és az összekockázott vajat tegyük egy hőálló tálba, majd helyezzük vízgőz fölé. Addig melegítsük - folyamatosan kevergetve -, míg teljesen el nem olvad, figyeljünk rá oda, ne érjen a tál alja a vízbe, mert könnyen kicsapódhat a kakaóvaj, ha túl sok hő éri. Ha megolvadt, tegyük félre hűlni.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük habosra a cukorral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.

Ha picit már hűlt a csoki, fokozatosan adagoljuk a tojássárgájához, keverjük el benne. Keverjük bele a darált mandulát is, alaposan forgassuk bele. Végül adjuk hozzá a tojáshabot is két részletben, óvatosan keverjük bele, ne törjük össze.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, 35-40 percig süssük, míg a tetején hártyavékony réteg nem keletkezik. A belseje még picit puha, ragacsos lesz, az nem baj.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kakaóporral vagy porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük