Isteni, csokis-mandulás nápolyi sütemény: a torta caprese liszt nélkül készül
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Alig pár alapanyagból készül a krémes, nagyon csokis sütemény, amely egy hozzávalótól lesz igazán finom.
Annyiféle csokitortarecept létezik, mégis mindig van hova fokozni ezt a műfajt. Az egyik nagy kedvenc, szintén lisztmentes, kávés csokitorta óta nem találkoztam ennyire egyszerű, mégis ennyire finom változattal.
Ebben a receptben a lisztet mandula váltja fel, de nem akármilyen: a csonthéjast meg kell pirítani, a sütéstől még intenzívebb, karakteresebb íze lesz, ez a lépés teszi felejthetetlenné ezt a süteményt.
A torta caprese-t - ahogyan a neve is mutatja - hagyományosan Capri szigetén készítik, tradicionálisan ízesítés nélkül készül. Ma már többféle változata létezik, az étcsokis alapot előszeretettel gazdagítják narancshéjjal vagy -lével.
Torta caprese
Hozzávalók 8 szelethez
- 180 gramm vaj
- 225 gramm mandula
- 225 gramm étcsokoládé
- 4 darab tojás
- 240 gramm cukor
- 1 csipet só
- kakaópor/porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20 centis tortaformát.
A mandulát szórjuk szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg illatozni nem kezd. Hagyjuk hűlni, majd aprítógépben daráljuk egészen porállagúra.
Az összedarabolt csokit és az összekockázott vajat tegyük egy hőálló tálba, majd helyezzük vízgőz fölé. Addig melegítsük - folyamatosan kevergetve -, míg teljesen el nem olvad, figyeljünk rá oda, ne érjen a tál alja a vízbe, mert könnyen kicsapódhat a kakaóvaj, ha túl sok hő éri. Ha megolvadt, tegyük félre hűlni.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük habosra a cukorral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
Ha picit már hűlt a csoki, fokozatosan adagoljuk a tojássárgájához, keverjük el benne. Keverjük bele a darált mandulát is, alaposan forgassuk bele. Végül adjuk hozzá a tojáshabot is két részletben, óvatosan keverjük bele, ne törjük össze.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, 35-40 percig süssük, míg a tetején hártyavékony réteg nem keletkezik. A belseje még picit puha, ragacsos lesz, az nem baj.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kakaóporral vagy porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images