A 10 legfinomabb aprósüti receptje: vendégvárónak vagy délutáni nasinak
Az illatos kávé vagy tea mellől nem hiányozhat valamilyen édes nassolnivaló, de még egy jó könyv is élvezetesebb lesz, ha finom kekszet majszolsz mellé.
Az ünnepi szezonban mindenki szereti az édes finomságokat. Ilyenkor gyakran érkeznek vendégek a házhoz, vagy épp mi megyünk család-, barátlátogatóba. Természetesen bármelyik oldalról legyen is szó (vendég, vendéglátó), a finom falatokból bőven jut. Én most a vendéglátóknak szeretnék segíteni, egy hihetetlenül egyszerű, de annál szerethetőbb édes finomság receptjét hoztam el, amelyet a teljesen kezdők is sikerrel megalkothatnak. Ha belevágsz, érdemes dupla adaggal gyártani, mivel nagyon kapós és sokáig tárolható, megőrzi porhanyós textúráját.
A csokiba mártott patkó elkészítése hasonlít a hókiflihez. A különbség annyi, hogy a patkónál meg kell várni, hogy kihűljön a kifli, majd csokiba kell mártani. Az alapreceptet, ami lent olvasható, lehet cifrázni. A tésztába kerülő tejet kávéval, kakaóval, csokival, mézzel vagy épp rummal keverheted, így extra ízt kap a patkó. A csokiba mártott végeket pedig érdemes díszíteni: mártás után szórd meg kókuszreszelékkel, darált dióval, mandulával vagy bármi mással, amitől feltűnőbb és ízletesebb lesz a vendégváró.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, cukorral és a dióval. Ezután adjuk hozzá a puha vajat és a langyos tejet, közben gyúrjuk tésztává.
A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.
A pihentetett tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd formázzuk henger alakúra. Ezután a tésztából vágjunk le kis darabokat, és formázzunk belőlük kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süssük készre.
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd a kihűlt kiflik végét mártsuk bele.
Fotók: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu