Ünnepi csokis piskóta narancslével sütve – A tetejét fényes csokimáz borítja

narancsos csokis piskóta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csoki és a narancs íze tökéletesen harmonizál egymással, például ebben a puha piskótában is.

Bár már egész évben lehet kapni, a narancs mégis a télhez kapcsolódik, lehet, hogy azért, mert a C-vitamin-tartalma miatt a hideg, fényszegény hónapokban érdemes többet enni belőle. Magában vagy frissen facsarva is nagyon finom, de süteményekbe is gyúrhatod a levét, isteni szaftosak lesznek tőle.

Ebben a görög narancsos süteményben réteslapok közé kerül a gyümölcsből készült szirup, a vékony lapok pedig tökéletesen beisszák a levet. Ha szereted a pohárdesszerteket, akkor ezt a kekszes-mascarponés változatot próbáld ki, amelynek a tetejére készíts narancszselét. A fordított torta, vagyis a tarte tatin is készíthető más gyümölccsel, ilyenkor, télen naranccsal

Az alábbi egyszerű piskóta pedig attól lesz különleges, hogy sütés után magába szívja a narancsos-cukros levet, így lesz még puhább és szaftosabb. A csokimáz pedig tökéletesen illik az ízvilágához. 

Csokis piskóta narancslével

narancsos csokis piskóta recept ok

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 150 gramm liszt
  • 150 gramm cukor
  • 150 gramm vaj
  • 3 darab tojás (M-es)
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 darab bionarancs héja
  • 2 darab narancs leve
  • 1.5 evőkanál cukor

Máz:

  • 100 gramm porcukor
  • 80 gramm vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

Egy tálban keverjük csomómentesre a tészta hozzávalóit a narancslevet és a 1,5 ek. cukrot kivéve. Öntsük egy kivajazott kenyér- vagy őzgerincformába. Süssük 30 percig, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Amíg a tészta sül, keverjük össze a cukrot és a narancs kifacsart levét. A süteményt borítsuk ki a formából, majd öntsük bele a narancslevet az üres formába, és tegyük vissza a tésztát, és várjuk meg, amíg magába szívja a nedvességet. 

Készítsük el a csokimázat, erre itt találunk egy tökéletes receptet. Még melegen folyassuk a süteményre, egyenletesen kenjük el rajta, és várjuk meg, amíg megdermed. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük