Márványos sajttorta dús csokoládéval és vajas kekszalappal
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A sajttorta az egyik legjobb dolog a világon. A krémes, lágy, kicsit fanyar sajtkrém és a dús csokoládé vagy egy-egy karakteres gyümölcs találkozása mindenkit levesz a lábáról.
Szenvedélyesen imádom a sajttortát. Még egyetemista koromban az akkori barátommal az USA nyugati partján utazgattunk. Igazi hátizsákos túra volt, greyhound busszal, olcsó motelekkel, papírdobozos kínai kajával. Csak semmi luxus. Na jó, ez azért így nem igaz.Alkalomadtán mindenhol akad egy kis luxus. San Franciscóban egy kicsit több is.
A csokis sajttorta felfedezése
Az egyik legeslegnagyobb menőség nekem vitán felül a CheeseCake Factoryban tett látogatás volt. Ha lenne fénykép az üdvözült arcomról, amint belépek a sajttorta-mennyországba, most mellékelném, de sajnos nincsen. Szavak sincsenek. Semmi se ér fel ahhoz, amit én, a világ talán egyik legnagyobb sajttortarajongója éreztem akkor. Egy csokisat választottam. Amit, lévén, hogy a Macy’s áruház legfelső emeletén voltunk, a teraszon ülve ettünk meg, a háttérben a káprázatos San Franciscóval. Örök és felejthetetlen emlék.
A csokis sajttortát több éven keresztül próbáltam rekonstruálni, mindhiába. Talán az alapanyagokkal volt a gond, talán a technológiával. Nem tudom. Aztán rábukkantam erre a az egyszerű és könnyen elkészíthető cheesecake receptre. Egy családi ebédre készítettem el. Addigra már lemondtam róla, hogy valaha is sikerül igazán jó sajttortát csinálnom, úgyhogy tét nélkül állt a dolog. Már az első falat után éreztem, hogy itt az áttörés. Tökéletes volt a látvány, az íz, az állag. Újfent a mennyben jártam. Ha ez nem lenne elég, még a mogorva apósom is, aki egyébként soha nem dicsért meg semmit, azt mondta: Hmmm...Ez igazán nagyon jó lett.
Csokis sajttorta
Hozzávalók 8 adaghoz
Kekszalap
- 360 gramm vajas keksz
- 80 gramm vaj
- 0.5 kávéskanál őrölt fahéj
Krém
- 4 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 kávéskanál őrölt vanília
- 800 gramm mascarpone
- 200 gramm tejföl
- 100 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A 26 cm-es tortaforma alját egy kerek sütőpapírral kibéleljük. A kekszet ledaráljuk vagy egy zacskóban egy sodrófával összetörjük. A vajat felolvasztjuk, a keksztörmelékhez adjuk egy kis só és egy csipet fahéj kíséretében. Az egészet jól összedolgozzuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Egy kis peremet is alakítsunk ki neki. Tegyük a hűtőszekrénybe, míg elkészítjük a krémet.
A tojást, a cukrot és a vaníliát elektromos habverővel jó alaposan kikeverjük. A krémsajtot és a tejfölt összekeverjük és apránként a cukros tojáshoz adagoljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport. A krémsajtos krémet elfelezzük, és az egyik feléhez hozzáöntjük a langyos csokoládét, és jól elkeverjük. Ekkor elővesszük a kekszalapot, és ráöntjük a csokikrémet, majd finoman elegyengetjük. A tetejére öntjük a krém másik felét, majd spirálalakban mindkét rétegen keresztülhúzunk egy villával. Ettől lesz márványmintája a tortának.
A tortát az előmelegített sütőbe toljuk, és 50 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalásig a hűtőszekrényben tovább hűtjük.
Fotó: Getty Images