Fenséges csülök pékné módra: így készítve lesz igazán ropogós a bőre
A pékné módra készült csülök az egyik legínycsiklandóbb magyar fogás, mely akkor az igazi, ha a hús olyan omlós, hogy szinte magától leválik a csontról, a bőre pedig jó ropogós.
A csülköt sokféleképpen elkészítheted, mi most a bajor változatot mutatjuk meg. A bajorok előszeretettel tálalják a csülköt krumplival és káposztavariációkkal, így ha erre is lenne igényed, itt találhatsz hozzá való köretet.
Ez a recept ezúttal kifejezetten a csülökre épít, amit egyszerű, mégis különleges fűszerekkel ízesítve főzhetsz, majd süthetsz le, hogy létrejöjjön a felszínén az a bizonyos ropogós kéreg.
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe.
Egy nagy lábast töltsünk fel félig vízzel.
Adjuk hozzá a félbevágott vörös- és fokhagymákat, illetve a fűszereket. Melegítsük fel az egészet, majd kb. 5-10 percig forraljuk is.
Ezután csökkentsük a lángot, és tegyük bele a csülköt. Főzzük lassú tűzön kb. 1,5 órán át, fedő alatt.
Ha fogyna a csülök főzővize, néhány deci vízzel pótolhatjuk, de ne sokkal, különben elmegy a fűszerek íze.
A megfőtt csülköt csepegtessük le, majd tegyük át egy 20x30 cm-es vagy kisebb tepsibe, amelyben kényelmesen elfér.
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.
A csülköt süssük az előmelegített sütőben kb. 1 órán át, vagy amíg elég ropogós lesz.
A sütőből kivéve pihentessük 5-10 percig, amíg szeletelhetőre hűl, majd tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu