
Szénhidrátszegény cukkinilepény liszt nélkül: meg is töltheted

Az elkészítésnél a legnehezebb feladat a cukkini szárazra nyomkodása, utána már pillanatok alatt összeállíthatod.
A laposkenyér nagyon vékony, viszont a szénhidráttartalma ugyanolyan magas, mint egy hagyományos kenyéré vagy pékárué. Szerencsére ezt is elkészítheted házilag, hogy szénhidrátcsökkentett, sőt rostdúsabb legyen.
A cukkini nemcsak egészséges és magas nedvességtartalmú zöldség, hanem kiválóan gyúrható tésztákba is. A nedvességtartalmával ebben a receptben vigyázni kell, mert ahhoz, hogy a lepény elérje a megfelelő állagot, nagyon szárazra kell nyomkodnod. A tésztát mindenképpen süsd sütőben, és ne serpenyőben, mert a sütés is szárít rajta.
Cukkinilepény liszt nélkül

Hozzávalók 6 darabhoz
- 1 darab cukkini (nagyobb)
- 2 darab tojás (M-es)
- 70 gramm mandulaliszt
- 120 gramm mozzarella
- 0.5 kávéskanál vöröshagymapor
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A cukkinit mossuk meg és reszeljük le. Kisebb adagokban, akár többször nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet, ha kell, itassuk fel konyharuhával is.
Tegyük a kinyomkodott zöldséget egy tálba, üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a mandulalisztet, a reszelt sajtot, a vöröshagyma- és a fokhagymaport és a sót. Keverjük jól össze.
Vegyünk ki egy kisebb maréknyit a masszából, és tegyük a sütőpapírra. Nyomkodjuk le, hogy egészen vékony köröket kapjunk, nagyjából 10 centiméter átmérőjűeket. Figyeljünk, hogy legyen elég hely a sütőpapíron a körök között.
Süssük a lepényeket 20 percig, figyeljük, hogy aranybarnák legyenek, a szélük pedig kicsit piruljon meg. Várjuk meg, amíg kihűlnek, mielőtt levesszük őket a sütőpapírról.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!