Szénhidrátszegény cukkinilepény liszt nélkül: meg is töltheted

cukkini tortilla cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az elkészítésnél a legnehezebb feladat a cukkini szárazra nyomkodása, utána már pillanatok alatt összeállíthatod.

A laposkenyér nagyon vékony,  viszont a szénhidráttartalma ugyanolyan magas, mint egy hagyományos kenyéré vagy pékárué. Szerencsére ezt is elkészítheted házilag, hogy szénhidrátcsökkentett, sőt rostdúsabb legyen.

A cukkini nemcsak egészséges és magas nedvességtartalmú zöldség, hanem kiválóan gyúrható tésztákba is. A nedvességtartalmával ebben a receptben vigyázni kell, mert ahhoz, hogy a lepény elérje a megfelelő állagot, nagyon szárazra kell nyomkodnod. A tésztát mindenképpen süsd sütőben, és ne serpenyőben, mert a sütés is szárít rajta. 

Cukkinilepény liszt nélkül

cukkini tortilla recept

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 1 darab cukkini (nagyobb)
  • 2 darab tojás (M-es)
  • 70 gramm mandulaliszt
  • 120 gramm mozzarella
  • 0.5 kávéskanál vöröshagymapor
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
  • 0.5 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A cukkinit mossuk meg és reszeljük le. Kisebb adagokban, akár többször nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet, ha kell, itassuk fel konyharuhával is. 

Tegyük a kinyomkodott zöldséget egy tálba, üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a mandulalisztet, a reszelt sajtot, a vöröshagyma- és a fokhagymaport és a sót. Keverjük jól össze. 

Vegyünk ki egy kisebb maréknyit a masszából, és tegyük a sütőpapírra. Nyomkodjuk le, hogy egészen vékony köröket kapjunk, nagyjából 10 centiméter átmérőjűeket. Figyeljünk, hogy legyen elég hely a sütőpapíron a körök között. 

Süssük a lepényeket 20 percig, figyeljük, hogy aranybarnák legyenek, a szélük pedig kicsit piruljon meg. Várjuk meg, amíg kihűlnek, mielőtt levesszük őket a sütőpapírról.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük