Laktató sonkás, sajtos frittata: isteni olasz tojáslepény reggelire
Az olaszok kedvence, a frittata sonkás-sajtos változatban laktató reggeli, ami után sokáig nem leszel éhes.
Ha a sima tojásrántotta vagy omlett helyett valami izgalmasabb tojásos ételt készítenél reggelire, próbáld ki ezt a receptet. Fűszerekkel, cukkinivel és hagymával keverve mennyei lesz a tojáslepény, érdemes adni neki egy esélyt, ha kedveled ezt a lédús zöldséget.
A cukkini alapvetően semleges ízű, úgyhogy bátran fűszerezd, a tojásos alapba mehet chili, fokhagyma és friss menta is, a zöldfűszer nagyon jól passzol a zöldséghez. Mivel az omlett alapvetően könnyű étel, hogy picit laktatóbb legyen, kenyeret is kevertünk bele, de ez el is hagyható.
A kész cukkinis omlettet sós feta sajt koronázza meg, ne hagyd le róla.
A cukkinit mossuk meg, vágjuk vékony karikákra vagy kockákra. Sózzuk be, majd tegyük félre 15 percre, utána itassuk fel róla a nedvességet.
Közben a hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A menta leveleit szedjük le, mossuk át, majd tépkedjük kisebb darabokra.
A kenyér héját vágjuk le, a belét áztassuk a tejbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy sütőbe is betehető, mélyebb serpenyőben forrósítsunk olajat, majd dobjuk rá a hagymát és a cukkinit, dinszteljük őket puhára, picit pirítsuk le őket 7-8 perc alatt. Keverjük hozzá a mentát is, majd kapcsoljuk le a lángot, tegyük félre a zöldségeket.
A tojásokat keverjük össze egy kevés sóval, borssal, a fokhagymaporral, chilivel és a sütőporral. A beáztatott kenyeret nyomkodjuk ki, majd darabokra tépve keverjük hozzá a tojáshoz.
Öntsük a tojásos keveréket a cukkinis-hagymás alapra, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg a tojás megszilárdul.
Sós feta sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images