30 perces mogyoróvajas curry: zöldséges változatot mutatunk
A curry egyszerűen is készülhet: ezt a változatot sok zöldség, lágy kókusztej és krémes mogyoróvaj gazdagítja.
Egy leves is lehet nagyon laktató, főleg akkor, ha sok-sok zöldséggel készül. Ez a változat lencsével is kiegészül, így garantáltan jól fogsz vele lakni.
A zöldséges alapot le kell pürésíteni, ez adja a leves sűrű, krémes textúráját. Hogy valódi ízbomba legyen, a klasszikus leveszöldségek, mint a hagyma, répa, zeller mellé káposzta és paradicsom is kerül, a karakterét pedig a currypaszta adja meg. Utóbbit ázsiai boltokban szerezheted be könnyedén.
Tipp: a vörös lencsét nem érdemes a levesbe főzni, mert nagyon sok levet magába szív, mire megpuhul, inkább főzd ki külön, majd levesbetétként, a legvégén add az ételhez. A recept másfajta lencsével is működik, de a vörös fő meg a leggyorsabban.
A vörös lencsét főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le, tegyük félre. Ízlés szerint picit roppanósabb is maradhat, ez lesz a levesbetét.
Amíg fő a lencse, készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát zúzzuk össze. A répát pucoljuk meg, vágjuk szeletekre a szárzellerrel együtt. A káposztát vágjuk csíkokra.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, répát, zellert, dinszteljük őket kb. 5 percig, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor keverjük bele a fokhagymát és a gyömbért is. 1 perc pirítás után keverjük bele a currypasztát és a paradicsomot is, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a káposztát is.
Melegítsük forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 30 percig. Ha minden puha, botmixerrel pürésítsük le.
Öntsük fel a levest a kókusztejjel, adjuk hozzá a szójaszószt, a chiliszószt és a főtt lencsét. Ha újra forrásnak indult, mehet bele a lime-lé is, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu