Krémes, currys vöröslencse-leves: laktató ebédként is helytáll

5
Nyomtatás
voroslencseleves2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rengeteg zöldségnek és a lencsének köszönhetően nagyon tartalmas ez a leves, ráadásul elképesztően gazdag és összetett az íze.

Egy leves is lehet nagyon laktató, főleg akkor, ha sok-sok zöldséggel készül. Ez a változat lencsével is kiegészül, így garantáltan jól fogsz vele lakni. 

A zöldséges alapot le kell pürésíteni, ez adja a leves sűrű, krémes textúráját. Hogy valódi ízbomba legyen, a klasszikus leveszöldségek, mint a hagyma, répa, zeller mellé káposzta és paradicsom is kerül, a karakterét pedig a currypaszta adja meg. Utóbbit ázsiai boltokban szerezheted be könnyedén. 

Tipp: a vörös lencsét nem érdemes a levesbe főzni, mert nagyon sok levet magába szív, mire megpuhul, inkább főzd ki külön, majd levesbetétként, a legvégén add az ételhez. A recept másfajta lencsével is működik, de a vörös fő meg a leggyorsabban. 

Currys vöröslencse-leves

voroslencseleves

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 ek olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk reszelt, friss gyömbér
  • 1 db répa
  • 2 szál szárzeller
  • 3 ek piros currypaszta
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 750 ml alaplé
  • 0.5 fej káposzta
  • 400 g kókusztej (konzerv)
  • 3 ek szójaszósz
  • ízlés szerint chiliszósz
  • 250 g vörös lencse
  • 1 db lime leve
Recept idők

Elkészítés:

A vörös lencsét főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le, tegyük félre. Ízlés szerint picit roppanósabb is maradhat, ez lesz a levesbetét.

Amíg fő a lencse, készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát zúzzuk össze. A répát pucoljuk meg, vágjuk szeletekre a szárzellerrel együtt. A káposztát vágjuk csíkokra.

Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, répát, zellert, dinszteljük őket kb. 5 percig, míg nagyjából megpuhulnak. Ekkor keverjük bele a fokhagymát és a gyömbért is. 1 perc pirítás után keverjük bele a currypasztát és a paradicsomot is, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a káposztát is.

Melegítsük forrásig, majd vegyük kicsire a lángot, fedő alatt főzzük 30 percig. Ha minden puha, botmixerrel pürésítsük le.

Öntsük fel a levest a kókusztejjel, adjuk hozzá a szójaszószt, a chiliszószt és a főtt lencsét. Ha újra forrásnak indult, mehet bele a lime-lé is, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon