30 perces mogyoróvajas curry: zöldséges változatot mutatunk
A curry egyszerűen is készülhet: ezt a változatot sok zöldség, lágy kókusztej és krémes mogyoróvaj gazdagítja.
A curry az egyik kedvenc félórás ételem: egyszerűen készül, nem igényel bonyolult összetevőket, és sokoldalúan variálható. Ez a mostani egy selymes kókusztejjel és krémes, házi mogyoróvajjal készülő thai verzió, amelyben a zöldségek a főszereplők.
Répa, zöldbab, paprika és cukkini kerül bele, de szinte bármilyen más zöldséggel is mesés lesz. Próbáld ki brokkolival, gombával, padlizsánnal és csicseriborsóval is. Amihez viszont mindenképp ragaszkodj, az a currypaszta, a friss gyömbér és koriander, mert nélkülük nem lesz igazán autentikus az összhatás.
Mogyoróvajas curry
Hozzávalók 4 személyre
- 250 g basmati vagy jázminrizs
- 1 ek olíva- vagy kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 5 cm gyömbér apróra vágva
- 2 ek sárga- vagy vöröscurry-paszta
- 1 nagyobb sárgarépa felkarikázva
- 150 ml zöldségalaplé vagy víz
- 1 db piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
- 1 közepes cukkini feldarabolva
- 200 g ceruzabab feldarabolva
- 400 ml konzerves kókusztej
- 3 ek krémes mogyoróvaj
- 1 csokor friss koriander apróra vágva
- 0.5 db lime leve
- 2 szál zöldhagyma felszeletelve
- 3 ek mogyoró
Elkészítés:
A rizst főzzük meg 1,5-1,75-szörös, enyhén sós vízben az itt leírtak szerint, majd egy villával lazítsuk fel, és tegyük félre.
Közben egy közepes edényben hevítsük fel az olajat, és 2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és további 1-2 percig pirítsuk együtt is. Adjuk hozzá a currypasztát, és fél perc pirítás után a répát és a zöldségalaplevet is. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd adjuk hozzá a paprikát, a cukkinit, a zöldbabot és a kókusztejet, és 10-15 perc alatt főzzük roppanósra.
Keverjük hozzá a mogyoróvajat, a lime levét és a friss koriandert, és vegyük le a tűzről. Az elkészült basmati rizzsel, zöldhagymakarikákkal és mogyorószórással fogyasszuk.
-
2024-03-03 09:28:01
-
2024-02-24 11:08:01
-
2024-01-19 06:32:01
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!