30 perces mogyoróvajas curry: zöldséges változatot mutatunk

Mogyorovajas-curry-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A curry egyszerűen is készülhet: ezt a változatot sok zöldség, lágy kókusztej és krémes mogyoróvaj gazdagítja.

A curry az egyik kedvenc félórás ételem: egyszerűen készül, nem igényel bonyolult összetevőket, és sokoldalúan variálható. Ez a mostani egy selymes kókusztejjel és krémes, házi mogyoróvajjal készülő thai verzió, amelyben a zöldségek a főszereplők.

Répa, zöldbab, paprika és cukkini kerül bele, de szinte bármilyen más zöldséggel is mesés lesz. Próbáld ki brokkolival, gombával, padlizsánnal és csicseriborsóval is. Amihez viszont mindenképp ragaszkodj, az a currypaszta, a friss gyömbér és koriander, mert nélkülük nem lesz igazán autentikus az összhatás.

Mogyoróvajas curry

Mogyorovajas-curry

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g basmati vagy jázminrizs
  • 1 ek olíva- vagy kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 5 cm gyömbér apróra vágva
  • 2 ek sárga- vagy vöröscurry-paszta
  • 1 nagyobb sárgarépa felkarikázva
  • 150 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 db piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 közepes cukkini feldarabolva
  • 200 g ceruzabab feldarabolva
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 3 ek krémes mogyoróvaj
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 0.5 db lime leve
  • 2 szál zöldhagyma felszeletelve
  • 3 ek mogyoró
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük meg 1,5-1,75-szörös, enyhén sós vízben az itt leírtak szerint, majd egy villával lazítsuk fel, és tegyük félre.

Közben egy közepes edényben hevítsük fel az olajat, és 2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és további 1-2 percig pirítsuk együtt is. Adjuk hozzá a currypasztát, és fél perc pirítás után a répát és a zöldségalaplevet is. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd adjuk hozzá a paprikát, a cukkinit, a zöldbabot és a kókusztejet, és 10-15 perc alatt főzzük roppanósra.

Keverjük hozzá a mogyoróvajat, a lime levét és a friss koriandert, és vegyük le a tűzről. Az elkészült basmati rizzsel, zöldhagymakarikákkal és mogyorószórással fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük