Tartalmas vöröslencse-krém: szendvics vagy chips mellé is eheted
Ez a vöröslencse-krém indiai fűszerekkel és kókuszkrémmel készül, így minden falat olyan belőle, mint a legselymesebb és legkényeztetőbb curry.
Ez a vöröslencse-krém az egyik legegszerűbb, mégis legkülönlegesebb mártogatós, amit hüvelyesből készíthetsz. Az alapja az apró szemű vörös lencse, ami a krém intenzív színét is adja, mellette pedig sok rostot és fehérjét is tartalmaz. Így nemcsak finom és tartalmas, de egészséges is lesz a kence. A lencse mellett pedig két másik különleges hozzávaló is kerül bele: az egyik egy ázsiai curryfűszer-keverék, a másik pedig a selymes kókuszkrém.
A fűszerkeverékben többek között olyan fűszerek szerepelnek, mint a koriander, a kömény, a kardamom, a kurkuma és a gyömbér – ezek az étel karakterét adják, a kókuszkrém pedig abban segít, hogy a mártogatós még lágyabb és selymesebb legyen. Az elkészült krémet fogyaszthatod chips vagy szeletelt zöldség mellé, de akár a reggeli pirítósra is kenheted, és még tacóba, burritóba is szuper!
Vöröslencse-krém
Hozzávalók 4 személyre
- 150 g vörös lencse
- 2 db babérlevél
- 1 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 cm gyömbér apróra vágva
- 0.5 tk őrölt kömény
- 0.5 tk őrölt koriander
- 0.5 tk kurkuma
- 0.25 tk őrölt kardamom
- 0.5 tk pirospaprika
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 200 ml kókuszkrém
- 2 ek tahini
- 2 ek lime-lé
- víz szükség szerint
Elkészítés:
A lencsét a babérlevéllel együtt főzzük puhára enyhén sós vízben, majd szűrjük le, szedjük ki belőle a babérlevelet, és tegyük félre.
A hagymát, fokhagymát és gyömbért dinszteljük 2 percig az olajon, majd vegyük le a tűzről, és kanalazzuk aprítógépbe. Adjunk hozzá minden más hozzávalót, és 1-2 perc alatt dolgozzuk teljesen simára. Ha a krém túl sűrű, tetszés szerint adjunk hozzá még néhány evőkanál vizet.
Kanalazzuk kisebb tálba, locsoljunk rá kevés olívaolajat, és még langyosan fogyasszuk. A maradékot hűtőben tároljuk.
-
2024-05-01 09:36:01
-
2024-04-14 10:16:01
-
2024-04-12 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!