Így süss ropogós kenyeret házilag: 5 hozzávalóból készül
A kenyérkészítés még sosem volt ilyen egyszerű: mindössze 5 hozzávalóból készítheted el ezt a ropogós csodát, és elfelejtheted a bolti változatokat.
A bagett egy nagyon egyszerű kenyérféle, amelyet hosszú, rúd formájúra sütnek. A külseje csábítóan ropogós, a belseje pedig puha és foszlós. Természetesen a felhasznált alapanyagokkal kedvedre kísérletezhetsz, hiszen fűszerekkel jobbnál jobb variációkat alkothatsz, azonban az alapja mindig a következő: liszt, víz, élesztő és só.
Most az alapreceptet hoztam el, és ha az elkészítésnél leírt trükköket alkalmazod, akkor te is könnyedén, izzasztó dagasztás nélkül készítheted el ezt a fenomenális pékárut. Mindössze egy kis türelemre lesz hozzá szükséged.
A sütést megelőző estén egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd több részletben adjuk hozzá a vizet. Addig keverjük őket, amíg a tészta összeáll, majd fedjük le műanyag fóliával, és hagyjuk éjszakára a konyhapulton 10-12 órára.
Az idő elteltével a tészta a többszörösére nő, ragacsos és buborékos kell, hogy legyen. Alaposan lisztezzük be a kezünket, és borítsuk az egészet egy szintén lisztes nyújtófelületre.
Kézzel formázzunk a tésztából téglalapot, és hosszanti irányban vágjuk tetszés szerint 2 vagy 3 darabra. Az így keletkezett csíkokat formázzuk henger formájúra, ha szükséges, keverjünk hozzájuk kevés lisztet.
Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, gazdagon szórjuk meg liszttel, és egy éles késsel átlósan vagdossuk be a tetejüket. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen pihentessük 1,5-2 órát.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütő alsó rácsára tegyünk egy mélyebb, 2 bögre vízzel töltött tepsit. Az extra gőztől a bagett héja roppanósabb lesz, és nem vastagszik meg túlzottan. A bagettekkel teli tepsit tegyük a középső rácsra. 10 perc után vegyük ki a vizes tepsit, és süssük további 30 percig a bagetteket, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu