Darált hússal töltött cukkini: paradicsomos szószban sül puhára

toltott-cukkini-paradicsomos-szoszban
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Étvágygerjesztő lesz a cukkini, ha töltve, tekercselve, fűszeres paradicsomos szószban kínálod, ráadásul a tetején sok sajt is sül.

cukkini rendkívül sokoldalú alapanyag a konyhában, amivel mindig érdemes egy kicsit kísérletezni. Az alacsony kalóriatartalmú zöldségből kitűnő főételeket, köreteket, sőt még akár süteményeket is készíthetsz. 

Az egyik legjobb variáció, ha megtöltöd. Kerülhet bele hús, sajt vagy akár zöldség is. Csábító csónak formában is, de ínyenc tekercseket is készíthetsz belőle. 

Ha diétásabban készítenéd, pulyka- vagy csirkemellet használj. Ha inkább a szaftosabb fogásokat részesíted előnyben, sertés- vagy marhahús legyen az alapja. 

Darált húsos cukkini paradicsomszószban

cukkini-paradicsomszoszban-recept

Hozzávalók 4 személyre

A cukkinihez:

  • 50 dkg darált hús
  • 2 db cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • só és bors ízlés szerint
  • 15 dkg mozzarella
  • friss zöldfűszerek a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott cukkiniket vágjuk hosszában fél centi vastag szeletekre, sózzuk be, és pihentessük 30 percig. Ezt követően itassuk fel róluk a nedvességet.

Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd süssük meg rajta a cukkiniszeletek mindkét oldalát. Vegyük ki a zöldségeket, majd rakjuk az olajba az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés zsiradékot is. Amikor üveges, tegyük hozzá a darált húst, és fehéredésig kevergessük. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal. Pároljuk még öt percig, majd vegyük le a tűzről. 

Négy cukkiniszeletet rakjunk egymásra úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd kanalazzunk rájuk tölteléket, és tekerjük fel. 

A paradicsomos szószhoz egy kisebb lábosban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk egy-két percig, amíg elkezd illatozni. Adjuk hozzá az aprított paradicsomot, a bazsalikomot, az oregánót, a sót és a borsot, majd forraljuk fel.

A tekercseket rakjuk egy tűzálló tálba, öntsük le a paradicsomos szósszal, és szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk forró sütőbe, és süssük 20 percig. Ha a sajt elolvad, kivehetjük a sütőből. Melegen, friss fűszernövényekkel megszórva kínáljuk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon