A cukkini töltve és rántva is finom: 10 recept, amit nyáron muszáj kipróbálni
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A cukkini az egyik legkedveltebb zöldség, mely rengetegféleképpen felhasználható. Egészséges és finom, semleges zamata miatt édes sütemények masszájába is kerülhet.
A cukkini egész évben könnyen beszerezhető, nyáron pedig kihagyhatatlan, hiszen izgalmas, könnyed fogások alkothatók belőle.
A vitaminokban gazdag cukkini bővelkedik rostban, ezért az emésztésre is kedvezően hat, magas káliumtartalma a vérnyomást normalizálja. Tengernyi érdeme mellett fontos kiemelni, hogy kevés kalóriát tartalmaz, ezért diéta idején is fogyasztható, magas víztartalma miatt segít a hidratálásban.
Utóbbi miatt sós és édes sütemények masszájába is keverhető, így biztos puha, kellően szaftos tésztának lehet örülni. A cukkini ezerarcú zöldség, ízletes leves, kence alkotható belőle, nyersen is lehet fogyasztani, ragukba vagy pörköltekbe is kerülhet. És persze lecsóba csempészve is megállja a helyét. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyeket érdemes kipróbálni.
Sült cukkini kapros-joghurtos szósszal
A szemet gyönyörködtető kapros cukkini igazi könnyed nyári főétel, mely kevés munkával kerül az asztalra. Mivel a recept egyszerű, kezdők is sikerrel tálalhatják. A pirosra sült cukkinit bőven elég csak sóval fűszerezni, a kapros öntettől lesz különleges, melyben a citrom és fokhagyma párosa dominál.
Krémes cukkinis tészta
A krémes és ízletes cukkinis tészta gyorsan és egyszerűen összedobható. A krémes állagáért a joghurt és a sajt felel, az ízek kialakításánál pedig a fokhagyma a főszereplő, de oregánóval és bazsalikommal is fűszerezhető. Tálalásnál fenyőmaggal megszórva érdemes kínálni, de reszelt citromhéjjal is feldobható a szerethető étel.
Cukkinis fasírt
A cukkinis fasírt sütőbe tolva, leheletnyi olajjal készül. A reszelt zöldség darált hús mellé kerül, így sokkal izgalmasabb és szaftosabb textúrát kap a fasírt, mely remekül illik főzelékekhez, salátákhoz, és még szendvicsbe pakolva is ki lehet próbálni. A fasírt fűszerezésével érdemes kísérletezni, jól áll neki a kapor, menta, fokhagyma. Tojást nem szükséges a masszához adni, mivel a lédús cukkini egyben tartja. Ha pedig szeretnéd, forgasd meg a pogácsákat zsemlemorzsában, és bő olajban süsd aranybarnára.
Csirkés-paradicsomos cukkinicsónak
A cukkinicsónak igazi nyári recept, mely tartalmas, mégsem terheli meg a gyomrot. A cukkinit bátran lehet tölteni, sokféle finomság kerülhet a belsejébe. A receptben csirke, házi paradicsomszósz, krémsajt és persze sajt gazdagítja a tölteléket. Fűszerek közül bazsalikom és fokhagyma felel az ízekért. Hogy a teteje ropogósra süljön a töltött finomságnak, zsemlemorzsával érdemes megszórni.
Cukkinis-krumplis muffin
A cukkinis muffin pompás harapnivaló, mely a csomagolást is jól bírja, ezért uzsonnástáskába és piknikkosárba is kerülhet. A sós muffin tésztájába krumplit is tehetsz, úgy sokkal tartalmasabb. A fűszerezése sok lehetőséget rejt magában: érdemes mindig szezonális zöldekkel megadni a hangulatát, jól áll neki a kapor, medvehagyma, petrezselyem és a metélőhagyma is. A karakteres ízek kedvelői fokhagymát és füstölt sajtot is keverhetnek a masszához.
Sütőben sült cukkinitócsni
A tócsni igazi retró kedvenc, mely hagyományosan krumpliból készül, de más zöldségből is összedobható. A cukkinitócsni másban is eltér a megszokott recepttől, bő olajfürdő helyett sütőbe tolva sül ropogósra. A masszának jól állnak a fűszerek, a fokhagymát és a fekete borsot ne sajnáld belőle, ha pedig lehetőséged engedi, szezonális zöldekkel dúsítsd. Ha pedig igazán gazdagon készítenéd, akkor reszelt sajt és sonka is mehet a masszába.
Cukkinikenyér
A cukkinikenyér édes finomság, mely leginkább a banánkenyérhez hasonlít. A cukkinit a semleges zamata miatt édes sütitésztákba is keverheted. A zöldség íze elvész a masszában, a szaftos, puha állagért felel, ami napokig megmarad. A sütemény tojás és tejtermék nélkül készül, így a vegán étrendet követők is kipróbálhatják.
Cukkinis-fokhagymás gofri
A joghurttól puha cukkinis gofri remek harapnivaló, mely jólesik magában, és mártogatós mellé is lehet kínálni. Sőt, akár még tartalmas szendvicsek is gyárthatók belőle, melyben rántott hús, sonka és sajt is helyet kaphat. A gofri tésztájában a fokhagyma karakteres zamata érezhető, de parmezán és szezonális zöldfűszerek is izgalmasabbá tehetik. A merészebb ízek kedvelői füstölt paprikával is feldobhatják a masszát.
Cukkini tempurabundában
A rántott zöldségek kedvelt finomságok, melyek a hagyományos panír helyett más bundában is ropogósra sülhetnek. Az egyik népszerű zöldségruha a japán tempura, mely lisztből, kukoricakeményítőből, rizslisztből és szénsavas ásványvízből készül. A cukkininek remekül áll ez a bunda, könnyed, ropogós, érdemes dupla adagban készíteni, mert nagyon kapós.
Tejfölös cukkinifőzelék
A cukkinifőzelék krémes, ízletes fogás, mely melegen és hidegen készítve is jólesik. A főzelék ízesítésével kísérletezz bátran, a zöldfűszerektől csak finomabb, próbáld ki kaporral, metélőhagymával vagy petrezselyemmel. A bátrabbak 1-2 marék rukkolával is izgalmasabbá tehetik. A nyári fogást kínáld pörkölttel, fasírttal vagy sült virslivel.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors