Laktató, darált hússal töltött padlizsán sajttal borítva: nagyon szaftos a töltelék

töltöttpadlizsán
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy pohár vörösbor mellé kínáld a töltött padlizsánt, így éttermi élményt varázsolhatsz a konyhádba, mindenki imádni fogja.

Ha augusztus, akkor padlizsánszezon, a lila színű zöldségből számtalan finomság készülhet, de talán töltve a legjobb. A töltelék lehet vega és húsos is, az alábbi változatba egy bolognai raguhoz hasonló szósz került sok darált hússal és zöldséggel megbolondítva. Ha teheted, friss fűszernövényekkel ízesítsd a tölteléket, de ha erre nincs lehetőséged, szárítottal is finom lesz. 

Nem kötelező eleme, de érdemes egy nagyon kevés cukrot is keverni a paradicsom mellé, elviszi a savasságát, sokkal kellemesebb zamatú lesz a végeredmény.

A töltött padlizsán akkor az igazi, ha sok pirult sajt koronázza meg a tetejét, mi most mozzarellát használtunk, de parmezánnal is megszórhatod, sőt, akár ricottát is morzsolhatsz rá. 

Darált hússal töltött padlizsán

töltöttpadlizsán2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 nagyobb darab padlizsán
  • 500 gramm darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 darab répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 240 ml alaplé/víz
  • 200 gramm mozzarella
  • 3 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk hosszában félbe. A hagymákat és a répát pucoljuk meg. A vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát és a répát reszeljük le.

A padlizsánok húsát kenjük le vékonyan olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a vágott felükkel lefelé tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük őket 30-35 percig, míg a húsuk megpuhul.

Közben készítsük el a tölteléket: forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dinszteljük puhára a vöröshagymát. Ha kész, adjuk hozzá a darált húst és a répát, majd süssük addig, míg a hús színe barnára nem vált. Ekkor keverjük bele a fokhagymát, a fűszereket, forgassunk mindent egybe. 1 perc után adjuk hozzá a paradicsomot és az alaplevet is. Gyöngyözve főzzük 10 percig.

Ha kész a padlizsán, kanalazzuk ki a húsának egy részét, hogy be tudjuk majd tölteni. A kikanalazott padlizsánt vágjuk kockákra, majd adjuk a darált húsos szószhoz. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk a tölteléket, egy kevés cukor is mehet bele.

A szószt osszuk szét a négy fél padlizsán között, majd borítsuk a tetejüket reszelt mozzarellával.

A betöltött padlizsánokat tegyük egy mélyebb tűzálló tálba, fedjük le a tál tetejét alufóliával. Toljuk így a sütőbe 20 percre, majd fedő nélkül még további 10 percre.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük