Fűszeres darált hússal töltött sült paradicsom: laktató főétel látványosan
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Ropogós
Skandináv forró ital az ünnepekre: rengeteg illatos fűszerrel készül
Csokiba mártott, kókuszos sündisznók: könnyű, omlós aprósüti az ünnepekre
Tejszínes, sütőben sült brokkoli: sok sajt pirul rajta
Narancsos-levendulás trüffel: ínyenc nasi az ünnepi időszakra
Almás, hagymás sertésszelet: egyszerűen készül az ízletes fogás
Imádjuk a bolognait, imádjuk a töltött paprikát, úgyhogy csak jó jöhet ki abból, ha ötvözzük a kettőt. Ízes, szaftos, látványos, tökéletes vendégváró főétel a töltött paradicsom.
Kicsit munkás, az igaz, de a nagy részét a sütő végzi, nekünk csak a tölteléket kell előre összeállítanunk. Utána mehet a betöltés, betoljuk a sütőbe, és a forró levegő teszi a dolgát.
A rizst nem főzzük elő, a húst elősütjük
A töltelékbe darált hús, rizs, fűszerek, paradicsom és fehérbor kerül. A rizst nem kell előfőzni, de áztassuk be 20 percre. A húst viszont át kell teljesen sütni, mikor a tölteléket összeállítjuk. A paradicsomos-boros lében főni fog picit a rizs is, de nem kell teljesen megpuhulnia.
A sütőben 45 percet tölt fedővel és 45 percet anélkül az étel, mivel a hús át van sütve, csak a tölteléknek kell kicsit összesülnie, a rizsnek és a paradicsomnak pedig megpuhulnia. Ha ez megtörtént, akkor készen is vagyunk, ha előbb megpuhul, akkor nem szükséges ennyi ideig sütni.
Darált hússal töltött paradicsom
Hozzávalók 6 adaghoz
- 0.5 bögre hosszú szemű rizs
- ízlés szerint extra szűz olívaolaj
- 1 darab lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 250 gramm darált hús
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint őrölt kömény, oregánó, szerecsendió
- 2 doboz apróra darabolt paradicsom
- 1 deciliter fehérbor
- 60 milliliter víz
- 1 marék friss petrezselyem
- 0.5 marék friss menta
- 6 darab paradicsom
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A lilahagymát kockázzuk össze, a fokhagymát nyomjuk össze. Olívaolajon dinszteljük meg a lilahagymát, az utolsó egy percben adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk-borsozzuk, mehetnek bele az őrölt fűszerek is. Süssük át teljesen a húst.
Ha kész a hús, adjuk hozzá a leszűrt rizst, a paradicsomkonzervet, a fehérbort és a vizet. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, és 10 percig gyöngyözve főzzük. (Nem kell még a rizsnek készre főnie.) Ha kész, keverjük bele az összeaprított zöldfűszereket. Sózzuk, ha szükséges.
Készítsük elő a paradicsomokat. A tetejüket vágjuk le, majd óvatosan vágjuk késsel körbe a belsejüket, kanalazzuk ki a húsukat, tegyük félre.
Készítsünk elő egy tepsit, olajozzuk ki az alját. A paradicsom húsát, amit kivájtunk, daraboljuk össze, szórjuk a tepsi aljára.
Kanalazzuk a húsos tölteléket a paradicsomokba, tegyük őket a tepsire. Helyezzük rá a paradicsomokra a kalapjukat. Öntsünk a tepsibe kb. 2 deciliter vizet. Egy picit még sózzuk meg és locsoljuk meg olívaolajjal.
Fedjük le a tepsit alufóliával, süssük 30-45 percig, majd szedjük le a fóliát, és süssük további 45 percig. Ha szükséges, öntsünk még a tepsibe vizet. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Getty Images