Édes datolyakrémmel töltött csigák: tápláló és egészséges péksütemény
Lehet egy édes péksüteményben csökkenteni a cukor tartalmát és a lisztet teljes kiőrlésűre váltani úgy, hogy ne csak finom, laktató is legyen?
Bár általában a datolya szárítva kerül a boltok polcaira, azért frissen is hozzá lehet jutni. Rengeteg benne az ásványi anyag, és a vitaminokban is csak úgy dúskál. A káliumtól a kalciumon és a magnéziumon át egészen az A-, B- és K-vitaminig minden megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ennek ellenére mégsem fogyasztjuk eleget, pedig nemcsak magában, de süteményekhez is kiváló kiegészítő.
Ilyen például a datolyakenyér, amit mazsolával és mandulával kell keverni, majd sütőben megsütni. Lekvárral, porcukorral, de önmagában is remek nassolnivaló, amit akár a gyerekeknek is el lehet csomagolni a suliba a délelőtt túléléséért.
A datolyákat magozzuk ki és vágjuk csíkokra. Lehet friss, de lehet aszalt is.
A mandulát, amennyiben héjasat vettünk, forrázzuk le, majd hámozzuk meg és szintén szeleteljük fel csíkokra. Ha héj nélkülit vásároltunk, akkor csak vágjuk fel.
A diót – pár szem kivételével – aprítsuk fel, a mazsolát pedig mossuk meg és csepegtessük le.
A 6 db tojást válasszuk szét. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a felszeletelt datolyát, a mandulát, a mazsolát és a felaprított diót is egyaránt. Ha ez kész, szitáljuk rá a lisztet is, és alaposan keverjük össze a tésztát.
Eközben a tojásfehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan forgassuk bele a datolyás, mazsolás, mandulás masszába.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy hosszúkás, őzgerinc méretű tepsit – sütőpapírral is süthetjük –, majd öntsük bele a masszát. A tetejére tegyük rá a korábban félretett, ép diódarabokat.
A sütőt melegítsük elő 170-180 fokra, és kb. 45-50 perc alatt süssük készre a datolyakenyeret. Ha a süti tetején túl hamar pirulna a dió, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és süssük alacsonyabban, akár egy kicsit tovább is.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta közepe is, és ha igen, akkor a sütőből kivéve, kicsit várva, hogy az hűljön, borítsuk ki a formából és szeleteljük fel.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu