Lilakáposzta-szeletek a karácsonyi asztalra: mennyei és mutatós fogás
A lila káposzta már-már kötelező része a karácsonyi menüsornak, ám ha nem szeretnéd, hogy egyhangúvá váljon, készítsd el szeletelve, tepsiben sütve.
A párolt lila káposzta sokunk egyik kedvenc körete, amely Márton-nap elmúltával is népszerű. Élénk színe és édeskés, fűszeres íze az ünnepi asztal bármely főétele mellett megállja a helyét, legyen szó kacsáról vagy más sültes kínálatról.
Az elkészítése is egyszerű, mivel mindössze káposztára, vajra, cukorra és balzsamecetre van hozzá szükség.
A vörös káposztát vágjuk fel 2,5 cm-es csíkokra.
Egy közepes vagy nagyobb lábosban olvasszuk fel a vajat közepes lángon.
Ezután adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott vörös káposztát és alaposan forgassuk össze a vajjal.
Addig pároljuk, amíg a káposzta kissé megfonnyad. Ez kb. 10 perc.
Ezután szórjuk meg cukorral és alaposan keverjük át, hogy a cukor meg tudjon karamellizálódni, majd adjuk hozzá a balzsamecetet is.
Forraljuk össze, vagy vegyük le takarékra a lángot avagy a hőfokot, és lefedve, kb. 40 perc alatt pároljuk meg a káposztát. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen.
A káposzta akkor lesz kész, ha gyendégen megpuhul, de semmi esetre sem fő pépessé.
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd melegen vagy akár hidegen is tálalhatjuk, mert ez a köret minden változatban tökéletes!
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu