Mennyei, omlós céklás galette: a franciák pitéje sósan is fantasztikus

Céklás galette cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A közkedvelt pite téli hangulatban készül, az omlós tésztán céklás, feta sajtos töltelék terül el. Így készítve csodás magában falatozva, de köretként is kínálható.

A franciák messzi földön híres pitéjét, a galette-et sokan csak édesen, gyümölcsökkel készítik. Pedig a finomság sósan is tökéletes, mutatunk is rá egy fantasztikus receptet, melynek már a látványa is meghozza az étvágyat.

A sós galette töltelékének remek választás a cékla, melyet püré formájában is a tésztára kenhetsz. A receptben karikára vágva kerül a pitére, mert úgy sokkal mutatósabb. A cékla mellett lila hagyma, fokhagyma, kakukkfű és feta sajt is gazdagítja: a kész pite magában is csodás, de sültek mellé, köretként is ki lehet próbálni.  

Céklás galette

Céklás galette ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 fej cékla
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 fej lila hagyma
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 8 dkg feta sajt
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A céklát a héjával együtt főzzük puhára, majd hűtsük ki, utána pucoljuk meg, és tetszés szerint vágjuk karikákra.

A céklakarikákat sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, olajjal és balzsamecettel forgassuk egybe.

A lila hagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.

A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd a hideg vajat morzsoljuk hozzá. Ezután mehet bele a tejföl, és gyors mozdulatokkal dolgozzunk belőle tésztát. A tésztacipót csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.

A pihentetés után a tésztát nyújtsuk kör alakúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A tészta szélénél kétujjnyi részt hagyjunk szabadon. A fűszerekkel összekevert céklát helyezzük a közepére. A cékla tetejére tegyünk a felkarikázott lila hagymából és a feta sajtot is morzsoljuk rá. Ezután a szabadon hagyott részeket körben hajtsuk a töltelékre.

A pite szélét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon