Mennyei, omlós céklás galette: a franciák pitéje sósan is fantasztikus
A közkedvelt pite téli hangulatban készül, az omlós tésztán céklás, feta sajtos töltelék terül el. Így készítve csodás magában falatozva, de köretként is kínálható.
A franciák messzi földön híres pitéjét, a galette-et sokan csak édesen, gyümölcsökkel készítik. Pedig a finomság sósan is tökéletes, mutatunk is rá egy fantasztikus receptet, melynek már a látványa is meghozza az étvágyat.
A sós galette töltelékének remek választás a cékla, melyet püré formájában is a tésztára kenhetsz. A receptben karikára vágva kerül a pitére, mert úgy sokkal mutatósabb. A cékla mellett lila hagyma, fokhagyma, kakukkfű és feta sajt is gazdagítja: a kész pite magában is csodás, de sültek mellé, köretként is ki lehet próbálni.
Céklás galette
Hozzávalók 4 személyre
- 3 fej cékla
- só és bors ízlés szerint
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 2 ág kakukkfű
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 fej lila hagyma
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 8 dkg feta sajt
- 1 darab tojás a kenéshez
Elkészítés:
A céklát a héjával együtt főzzük puhára, majd hűtsük ki, utána pucoljuk meg, és tetszés szerint vágjuk karikákra.
A céklakarikákat sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, olajjal és balzsamecettel forgassuk egybe.
A lila hagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.
A lisztet a sóval forgassuk egybe, majd a hideg vajat morzsoljuk hozzá. Ezután mehet bele a tejföl, és gyors mozdulatokkal dolgozzunk belőle tésztát. A tésztacipót csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A pihentetés után a tésztát nyújtsuk kör alakúra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A tészta szélénél kétujjnyi részt hagyjunk szabadon. A fűszerekkel összekevert céklát helyezzük a közepére. A cékla tetejére tegyünk a felkarikázott lila hagymából és a feta sajtot is morzsoljuk rá. Ezután a szabadon hagyott részeket körben hajtsuk a töltelékre.
A pite szélét kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.
-
2024-03-01 07:30:01
-
2024-01-11 07:32:02
-
2024-01-06 10:16:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!