Lilakáposzta-szeletek a karácsonyi asztalra: mennyei és mutatós fogás
A lila káposzta már-már kötelező része a karácsonyi menüsornak, ám ha nem szeretnéd, hogy egyhangúvá váljon, készítsd el szeletelve, tepsiben sütve.
A párolt lila káposzta az ünnepi menü egyik meghatározó és szinte kötelező része, ám viszonylag időigényes. Ha minden perc számít a karácsonyi készülődés során, akkor a klasszikust készítsd el szeletelt formában. Ezáltal az előkészítéssel és a főzéssel is rengeteg időt spórolhatsz, hiszen mindössze addig kell a káposztával foglalkoznod, amíg 6-8 szeletre vágod, befűszerezed, és beteszed a sütőbe.
Nem mellesleg pedig – a balzsamecetnek és pirult diónak köszönhetően – egy különleges ízvilágú ételt tehetsz az asztalra, amely annyira mutatós, hogy a karácsonyi vegán menüsorban akár előételként, önálló fogásként is megállja a helyét.
Lilakáposzta-szeletek
Hozzávalók 8 szelethez
- 1 fej közepes lila káposzta
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek juharszirup vagy méz
- 1 ek citromlé
- 0.5 tk só
- 0.25 tk bors
- 1 tk szárított kakukkfű
- 100 g reszelt növényi sajt
- 2 marék durvára darabolt dió
Elkészítés:
A káposztáról szedjük le a külső leveleket, majd a torzsája mentén vágjuk félbe, és vágjuk le a torzsa kiálló részét.
Mindkét felet vágjuk 2 cm vastag szeletekre, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egy kis tálkában keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, a juharszirupot, a citromlevet, a sót, borsot és kakukkfüvet, majd locsoljuk meg vele a szeleteket. Szórjuk meg a növényi sajttal, és pakoljuk rá a diódarabokat.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük pirultra. Ennyi idő alatt puhára sülnek a szeletek, de ha kissé roppanósabban szeretjük, akkor 10 perccel előbb vegyük ki őket a sütőből.
-
2024-04-10 10:32:02
-
2024-03-30 07:50:02
-
2023-12-22 10:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!