Lilakáposzta-szeletek a karácsonyi asztalra: mennyei és mutatós fogás

Lilakaposzta-szeletek-karacsony-cc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A lila káposzta már-már kötelező része a karácsonyi menüsornak, ám ha nem szeretnéd, hogy egyhangúvá váljon, készítsd el szeletelve, tepsiben sütve.

A párolt lila káposzta az ünnepi menü egyik meghatározó és szinte kötelező része, ám viszonylag időigényes. Ha minden perc számít a karácsonyi készülődés során, akkor a klasszikust készítsd el szeletelt formában. Ezáltal az előkészítéssel és a főzéssel is rengeteg időt spórolhatsz, hiszen mindössze addig kell a káposztával foglalkoznod, amíg 6-8 szeletre vágod, befűszerezed, és beteszed a sütőbe.

Nem mellesleg pedig – a balzsamecetnek és pirult diónak köszönhetően – egy különleges ízvilágú ételt tehetsz az asztalra, amely annyira mutatós, hogy a karácsonyi vegán menüsorban akár előételként, önálló fogásként is megállja a helyét.

Lilakáposzta-szeletek

Lilakaposzta-szeletek-karacsony

Hozzávalók 8 szelethez

  • 1 fej közepes lila káposzta
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 1 ek citromlé
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk bors
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 100 g reszelt növényi sajt
  • 2 marék durvára darabolt dió
Recept idők

Elkészítés:

A káposztáról szedjük le a külső leveleket, majd a torzsája mentén vágjuk félbe, és vágjuk le a torzsa kiálló részét.

Mindkét felet vágjuk 2 cm vastag szeletekre, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Egy kis tálkában keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, a juharszirupot, a citromlevet, a sót, borsot és kakukkfüvet, majd locsoljuk meg vele a szeleteket. Szórjuk meg a növényi sajttal, és pakoljuk rá a diódarabokat.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük pirultra. Ennyi idő alatt puhára sülnek a szeletek, de ha kissé roppanósabban szeretjük, akkor 10 perccel előbb vegyük ki őket a sütőből.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon