Vörösborban párolt lila káposzta: tökéletes kísérő húsok mellé

blkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dinsztelt lila káposzta kötelező eleme az ünnepi asztalnak, pirosra sült húsokhoz remekül passzol.

A karácsonyi lakoma elképzelhetetlen lila káposzta nélkül, főleg kacsasülthöz szokás kínálni, de másfajta húsok mellé is nagyszerű választás. A lila káposzta akkor jó, ha puha, mégis megmarad a roppanóssága, picit édeskés és pikáns.

Hagyományosan készítve a reszelt káposzta zsíron dinsztelt hagymára kerül, majd köménnyel szokás fűszerezni. Ebben a változatban a hagyma és a kömény kimarad, a bor lép a helyükbe, amelyből minél jobb minőségűt válassz, ha pedig szilveszterre is elkészítenéd a köretet, akkor pezsgőt használj helyette.

Vörösboros, párolt lila káposzta

blkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej lila káposzta
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 dl vörösbor
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát reszeljük le.

Egy nagy lábasban az olajat vagy zsírt melegítsük fel, majd dobjuk rá a reszelt káposztát, szórjuk rá a cukrot, keverjük össze, majd 5 perc után nagyon pici vizet is adjunk hozzá, pároljuk lefedve.

Amikor a káposzta megpuhult, mehet rá a só, bors, ecet, majd 4-5 perc után a vörösbor. Még főzzük 5-10 percig, míg az alkohol egy része elpárolog.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük