Mamaféle túrós, mazsolás pite gazdag töltelékkel: ebből biztos a repeta
A régimódi túrós sütemény tésztája szétolvad a szájban, olyan omlós, az édes töltelék pedig mazsolában is bővelkedik.
A linzert talán senkinek sem kell bemutatni. Igazi klasszikus süti, és akár magában, akár lekvárral, akár csokoládéba mártva is szuper desszert. Megfelelő körülmények között ráadásul sokáig el is áll.
A linzertésztát egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, sőt, kimondottan szórakoztató belőle süteményeket gyártani. A diós kockában persze van egy kis csavar, hiszen ez egy rétegezett, emeletes süti, és minél több a krém benne, annál finomabb lesz. Ez egy tökéletes desszert, amelyben az egyébként is omlós linzertészta egy finom krémmel egyesül.
A linzertésztához dolgozzuk össze az alapanyagokat: a lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a porcukrot, a tojások sárgáját és a csipet sót. Ha száraznak látjuk a tésztát, adjunk hozzá egy kevés (1-2 ek.) tejfölt is.
Ha szépen összegyúrtunk minden tételt, és a tészta már homogén állagú, pihentessük a hűtőben frissen tartó fóliába csomagolva, kb. 30 percig.
Ezalatt készítsük el a tölteléket. Először is a mazsolát áztassuk be egy kis vízbe, hogy ne legyen annyira száraz, de túl szottyos sem.
Amíg a mazsolaszemek puhulnak, a darált diót szórjuk bele egy serpenyőbe, és mindenféle zsiradék nélkül, csak úgy szárazon pirítsuk enyhén világosra.
Ezután forrázzuk le az időközben felforralt tejjel.
A porcukrot, a puha margarint és a rumot kézi habverővel, vagy akár elektromossal, alacsony fokozaton verjük habosra.
Ha elkészült a massza, adjuk hozzá a kihűlt diós keveréket, és szórjuk bele a lecsepegtetett mazsolát is. Óvatosan, de alaposan keverjük össze az egészet.
Ha kész a massza, süssük ki a linzertésztát. Vegyük ki a hűtőből, osszuk 3 részre, és lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalapokká, kb. 30x35 centisre. Fektessük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyesével süssük meg.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a linzer kb. 8-10 perc alatt megsül. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
A süti összeállítása ezután következik. Mindenekelőtt fontos, hogy a tésztalapok teljesen kihűljenek hozzá.
Az alsó tésztalapra kenjünk rá a diós, mazsolás krémből, majd mehet rá egy újabb tésztalap. Ezt megint kenjük meg jól krémmel, majd ismét mehet rá egy tésztalap, amire ismét krémet kenünk, és ezzel zárjuk is a rétegezést.
A rétegek között ne sajnáljuk a krémet, hiszen ez adja majd meg a tészta igazi vonzerejét.
Ha elkészültünk a rétegezéssel, hintsük meg az egészet porcukorral, szeleteljük fel kockákra, és már tálalhatjuk is.
Tipp:
A stílusosság jegyében minden kis kocka tetejére tehetünk egy-egy diódarabot.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu