Sűrű, házi vaníliás pudinggal töltött csiga: leveles tésztából is készülhet
A vaníliás csiga többféle tésztából készülhet, a legfinomabb házi kelttel, de az egyszerűség kedvéért bolti leveles tésztát is használhatsz.
A diplomatakrém klasszikus francia recept alapján készül, lényegében a vaníliás cukrászkrém és a tejszínhab találkozásából született. Utóbbitól könnyedebb, habosabb lesz, tökéletesen működik fánkok, különböző édes tészták töltelékeként, de dekorálni is lehet vele.
Ha nem azonnal használnád fel a krémet, hanem a hűtőben tárolnád, érdemes fixálni, hogy ne essen össze – ezt porzselatinnal teheted meg. Ebben az esetben 1,5 tk. zselatint keverj össze kb. 2 ek. hideg vízzel, majd forgasd a forró vaníliakrémbe, amint az elkészült.
A tejet öntsük egy lábasba. A vaníliarudat vágjuk félbe, a kikapart magját szórjuk a tejbe, tegyük bele a rudat is. Addig melegítsük a tejet, míg gyöngyözni nem kezd. Ha gyöngyözik, a vaníliarudat szedjük ki belőle.
Közben a tojássárgákat keverjük össze a keményítővel, a cukorral és a sóval egy hőálló tálban.
Folyamatos kevergetés mellett, lassan csurgatva öntsük a forró tej felét a tojásos keverékre, keverjük simára. Öntsük vissza az egészet a maradék tejhez, közben szintén folyamatosan kevergessük. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik.
Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat. Ha elolvadt, a selymes krémet szűrjük át egy apró lyukú fémszitán.
Fedjük le a kész krémet folpackkal, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Ha kihűlt, robotgép segítségével verjük fel, hogy újra krémes legyen.
Egy másik tálban verjük habbá a tejszínt, majd forgassuk bele a vaníliakrémbe, együtt is habosítsuk őket.
A kész krémet aztán már használhatjuk is, vagy hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu