
Klasszikus kisvendéglős recept: így készül a Dubarry karaj

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik
Egy klasszikus, amit ritkán készítünk otthon, pedig egy igazi, tökéletes, kényeztető vasárnapi ebéd.
Habár mindent elő kell hozzá készíteni, aztán összesütni, mégsem bonyolult elkészíteni ezt a klasszikus kisvendéglős, házias fogást.
A karfiol és a besamel együtt nyerő párost alkotnak, nem csak rakott változatban, de úgy is, mint itt, a hús bevonataként. Nem kell semmi fakszni, ezt az ételt egy sima petrezselymes rizs egészíti ki igazán méltóképpen.
Dubarry karaj

Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
- 8 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab paradicsompüré-konzerv
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 800 gramm karfiol
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A besamelmártáshoz:
- 800 milliliter tej
- 80 gramm vaj
- 80 gramm liszt
- ízlés szerint szerecsendió
- 2 darab tojás
- 80 gramm sajt
Elkészítés:
A karajszeleteket fólia alatt enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és leheletvékonyan megkenjük mindkét oldalukat a paradicsompürével. Egyik oldalukat lisztbe mártjuk, és kevés forró olajon, körben pirosra sütjük, majd 1,5 dl vízzel felöntjük, készre pároljuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, lobogó forró vízben leforrázzuk, majd félretesszük.
A besamelhez egy lábasban a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a forró tejjel és állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, addig főzzük, amíg besűrűsödik a mártás. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval. Végül mehetnek bele a tojások és a reszelt sajt is.
Egy sütőpapírral bélelt tepsit megszórunk kevés zsemlemorzsával, rátesszük az elősütött karajszeleteket, megpakoljuk az előgőzölt karfiollal és végül rákanalazzuk a besamelt. A tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt pirosra sütjük. Petrezselymes rizzsel tálaljuk, és a hús párolásából maradt mártást is mellé kínáljuk.
További házias receptekért kattints ide!
Fotók: Street Kitchen