Klasszikus kisvendéglős recept: így készül a Dubarry karaj
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy klasszikus, amit ritkán készítünk otthon, pedig egy igazi, tökéletes, kényeztető vasárnapi ebéd.
Habár mindent elő kell hozzá készíteni, aztán összesütni, mégsem bonyolult elkészíteni ezt a klasszikus kisvendéglős, házias fogást.
A karfiol és a besamel együtt nyerő párost alkotnak, nem csak rakott változatban, de úgy is, mint itt, a hús bevonataként. Nem kell semmi fakszni, ezt az ételt egy sima petrezselymes rizs egészíti ki igazán méltóképpen.
Dubarry karaj
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
- 8 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab paradicsompüré-konzerv
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 800 gramm karfiol
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
A besamelmártáshoz:
- 800 milliliter tej
- 80 gramm vaj
- 80 gramm liszt
- ízlés szerint szerecsendió
- 2 darab tojás
- 80 gramm sajt
Elkészítés:
A karajszeleteket fólia alatt enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és leheletvékonyan megkenjük mindkét oldalukat a paradicsompürével. Egyik oldalukat lisztbe mártjuk, és kevés forró olajon, körben pirosra sütjük, majd 1,5 dl vízzel felöntjük, készre pároljuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, lobogó forró vízben leforrázzuk, majd félretesszük.
A besamelhez egy lábasban a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, felöntjük a forró tejjel és állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, addig főzzük, amíg besűrűsödik a mártás. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval. Végül mehetnek bele a tojások és a reszelt sajt is.
Egy sütőpapírral bélelt tepsit megszórunk kevés zsemlemorzsával, rátesszük az elősütött karajszeleteket, megpakoljuk az előgőzölt karfiollal és végül rákanalazzuk a besamelt. A tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt pirosra sütjük. Petrezselymes rizzsel tálaljuk, és a hús párolásából maradt mártást is mellé kínáljuk.
További házias receptekért kattints ide!
Fotók: Street Kitchen